Svenska Skolan i San Agustin, Gran Canaria, firar 50 år.

Nu är det dags igen för ett Femtioårsjubileum.

Det är svenska skolan i San Agustin som ska fira sina 50 år sedan starten.
Svenska-SkolanSan Agustin är den äldsta turistorten på södra Gran Canaria och har en stor svensk anknytning. Det var här svenska entreprenörer började bygga semesterbostäder för drygt 50 år sedan och behovet av svensk skola uppkom när familjer flyttade hit för arbetets skull.
San Agustin är idag en av de behagligaste orterna på söder, där många skandinaver äger sina bostäder och bor större delen av året.logga-GS-RGB
Många av de som startade upp i San Agustin är gamla idag och har lämnat platsen eller så lever dom inte längre.
Nya familjer kommer till och barn behöver skolgång för att inte förlora svenskan.

Hur fungerar Svenska skolan?      (Utdrag från skolans hemsida)

Svenska Skolan S Agustin-1Skolan startade 1965 i Las Palmas. När fler svenskar flyttade söderut flyttade skolan till Maspalomas 1994.
1995 flyttade skolan till de nuvarande lokalerna i San Agustin. Elevantalet har varierat mycket men har under de senaste åren ökat markant till ca 60 elever och 7 i personal, jämfört med 2010 då elevantalet endast var 11 och 3,5 anställda.

Svenska skolan ger ditt barn möjligheten att behålla och utveckla sitt modersmål med en utbildning som följer svensk läroplan, samtidigt som ditt barn får lära sig spanska och lära känna den kanariska kulturen. Vi är godkända av svenska staten och inspekteras av Skolinspektionen. I skolans styrelse finns en representant utsedd av Skolverket och eleven kan vid hemkomst till Sverige gå direkt in i det svenska skolsystemet.

Svenska skolan Gran Canaria erbjuder små undervisningsgrupper för barn från 3 år i förskoleklass, årskurs 1-6, samt handledning av distanselever årskurs 7-9 och gymnasiet. Vi finns i San Agustin inom det svenskbyggda området Rocas Rojas. All undervisning sker på svenska förutom lektionerna i spanska och engelska, vilket barnen läser från 3 års ålder.
FörskolanSvenska Skolan S Agustin-2
Vi har sedan 17 år tillbaka en väl fungerande förskola för barn i åldrarna 3-5 år samt förskoleklass. Vår målsättning är att ge varje barn en meningsfull, lärorik och rolig tillvaro. Vår inriktning är ämnet språk och vi arbetar med språklekar enligt Bornholmsmodellen. Genom lek tränar vi spanska och engelska och varje vecka arbetar vi med ett temaområde.

Årskurs 1-6
Undervisningen i åk 1-6 sker oftast indelat i årskurs 1-3 och 4-6. Vi följer svenska styrdokument: skSvenska Skolan S Agustin-3ollag, förordningar och läroplaner. Samtliga elever har en individuell utvecklingsplan och vi delar ut skriftliga omdömen varje termin. Eleverna läser spanska och engelska från förskolan. Kunskap i små klasser står i fokus och vi värnar om varje elevs tillgång i gruppen.

Årskurs 7-9

Samtliga elever i årskurs 7-9 läser på distans. All undervisning sker via Sofia Distansskola i Sverige och där finns alla ämneslärare. Här på Svenska skolan Gran Canaria har vi en handledare som stöttar eleverna i deras arbete. Kommunikationen mellan vår skola och Sofia Distans sker till största delen via internet. Det unika med att läsa på distans via vår skola är att eleverna får den viktiga sociala kontakten som en klass utgör. För mer information se: www.sofiadistans.nu

Gymnasiet
Även våra gymnasieelever studerar på distans. För närvarande erbjuder vi enbart Samhällsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet och vårt distansgymnasium i Sverige är Värmdö Distans. Gymnasieeleverna arbetar i samma lokaler som årskurs 7-9, vilket leder till att de har ett nära samarbete och god kontakt. Vi har en handledare på plats som hjälper eleverna. För mer information se: www.sofiadistans.nu
Rektor på skolan är: Josefine Karlsson

Nu firar Svenska Skolan

50-år
Det sker bl.a. med uppförandet Musikalen

SE IN I MIN VÄRLD
Musikalen är skriven av skolans musiklärare
INGELA HELLSTEN

Medverkar gör skolans elever, lärare och föräldrar.

PROGRAMMET:  I Svenska Kyrkans lokaler
Osdagen 11 mars, kl. 18.00 ”Se Min Värld”
Torsdagen 12 mars, kl. 18.00 ”Se Min Värld”
Fredagen 13 mars, kl. 18.00 ”Se Min Värld”
Mingelfest på Skolgården kl. 20 – 22
Invigning av vår nya flaggstång

Vi bjuder på lätt förtäring. Anmälan till festen senast 11/3 på: [email protected]

Biljetter finns att köpa på Svenska Kyrkan f.o.m. 1 mars.
Priset är 4 € och då ingår fika i pausen.

Texten skriven av Gunnar Forsberg/Kanarieliv.se


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: