Konstutställning på Gran Canaria med anknytning till Sverige

Konstutställning från Stockholm till Agüimes.
Iryna Hauska 01
Den 11/04 t.o.m. den 30/04 kommer det att visas en utställning med exklusiva silkesmålningar och handvävda gobelänger!
Konstnär, IRYNA HAUSKA, ställer ut sina verk på Casa de la Cultura i Agüimes på Gran Canaria!   (Se datum här ovan)

Iryna Hauska-In-the-forest

Klicka pa bilderna och dom blir  stora

IRYNA HAUSKA är bosatt och verksam i Stockholm sedan 2009.
1993 avslutade hon sin utbildning på fakulteten för konstgrafik vid ett Universitet i Vitebsk, (Vitryssland) staden där  Mark Chagall föddes.
Som examensarbete på Universitet gjorde hon en stor handvävd gobeläng tillsammans med sina kollegor. Hon är medlem i Svenska Konstnärernas Riksorganisation (KRO) sedan 2010 och i Vitrysslands konstnärsförbund sedan 2007.
Arbetar i olika tekniker, som att måla på siden, duk med akryl och väver handvävda gobelänger. Under de senaste 14 åren har hon deltagit i ett 30-tal utställningar, däribland utställningar i Japan, Vitryssland, Tyskland, Holland, Ryssland och Sverige. Nu är det första gången här på Gran Canaria.
Inspirerad av naturen, gammal visdom, Art Noveau, musik och livet självt, har hon arbetat i ett färgstarkt uttryck, ofta med ett inneboende budskap som hon vill förmedla.

OFFENTLIG GESTALTNING? Hon är nyfiken på hur konstnärlig kompetens kan införlivas i den offentliga miljön som tillfällig, permanent eller som ett synsätt som genomsyrar ett projekt, på vilket sätt man i sin konstnärliga praktik, både kan påstå och påverka, förändra och bidra till hur staden planeras, hur den kan se ut.

PÅGÅENDE/KOMMANDE ARBETEN FORTBILDNING.
Hon har arbetat som projektledare med projektutställning ”Womens voice in Art”, i Minsk, (Vitryssland) juni – juli 2013, Utställningen ACT+ISM i ”The Artcomplex Center of Tokyo”(Japan) juli-augusti 2013; Eget Gobelängprojekt i Istanbul (Turkiet), augusti – september 2013; Går kursen Going Public 30 hp på Konstfack.

KONSTNÄRLIG VERKSAMHET:
http://www.konstgalleri.se/irynahauska

MATERIAL METOD: Iryna förklarar själv:
Jag använder mig i huvudsak av akryl i måleri, experimenterar med glas och Iryna Haska 02silkesmålningar med tanke på hållbarhet i det offentliga rummet. Jag tillämpar metoder, som måleri, olika textila tekniker, teckning.
Dessutom väver jag handvävda gobelänger på det gamla sättet. Jag har jobbat med gobelängtekniken i 20 år, har undervisat i ämnet och har haft flertal utställningar.

I dagens digitala samhälle glömmer vi oftast bort våra värdefulla kunskaper och gamla traditioner som vi ärvde av tidigare generationer. Mitt intresse riktar sig mot förhållandet mellan gammalt och modernt och reflekterar över människans underskattning av det tidskrävande. I en tid av överflöd, gytter och missljud påminner mina filosofiska gobelänger oss om vår historiska och uråldriga själ.
Tavlor skapar en kontrast till ”livet” där all hastighet, ångest och buller ger en illusion av att harmonier inte längre existerar.

Iryna ger ett gediget intryck och är värd att uppleva.
Iryna Hauska-05Den 11/4 – 30/4 kan du uppleva henne och hennes konst i Kulturhuset i Agüimes, La Casa de la Cultura i AGÜIMES,  ca 11 km söder om flygplatsen på Gran Canaria.
Ni är hjätlig vällkomna att titta förbi och träffa konstnären som är på plats från den 8/04 till den 18/04.
Om man kommer på motorvägen mellan Las Palmas och södra delen av ön, ser man skyltar mot AGÜIMES, (uttalas Agoimes, som vi skulle läsa det på svenska)
Samhället ligger en liten bit upp mot bergen, från motorvägen räknat.
Fråga efter Agüimes, så hamnar du rätt.
Här er en länk till kulturen på ön:
http://www.grancanaria.com/patronato_turismo/3372.0.html

Kanarieliv önskar Iryna Hauska lycka till med att visa sina hantverk.

Text: Gunnar Forsberg, Foto: Irynas hemsida


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: