Oljan har nått hela Gran Canarias sydvästkust

Foto: Greenpeace Oljeutsläppet har nu nått stränder över hela Gran Canaras sydvästkust. Gran Canarias öråd tonar ned katastrofens omfattning medan Greenpeace varnar för att det värsta ännu inte är över.

Foto: Greenpeace
Oljeutsläppet har nu nått stränder över hela Gran Canaras sydvästkust. Gran Canarias öråd tonar ned katastrofens omfattning medan Greenpeace varnar för att det värsta ännu inte är över.

Över 120 kilo tjock eldningsolja har har redan skrapats bort och avlägsnats från flera stränder på södra Gran Canaria. Myndigheterna kämpar fortfarande med att begränsa utsläppet från den ryska trålaren som ligger på nästan 3000 meters djup ett par kilometer utanför Gran Canarias kust.

Tre olika läckor i skrovet har konstaterats. Myndigheterna försöker skapa en plan för hur läckorna ska tätas. Man överväger också vilka tekniska möjligheter som finns för att pumpa ut oljan ur vraket, och bärga bränslet upp till ytan.

Ordföranden för Gran Canarias öråd, José Miguel Bravo de Laguna, tonade nyligen ned effekterna av utsläppet i ett uttalande:

– Detta är oroväckande och allvarligt, men vi måste vara försiktiga så att vi inte överdriver situationen. Vi är en region so är vana att överleva till stor del på turismen, och de mängder olja som når våra kuster just nu är knappast katastrofala.”

Greenpeace i  Spanien är dock av en helt annan uppfattning om utsläppets allvar:

– När vi besöker stränderna och ser utsläppets omfattning i det här skedet, så kan vi konstatera att detta bara är början. Utsläppet har långt ifrån åtgärdats och förmodligen kommer det att bli mycket, mycket värre, sa Greenpeace talesperson Luis Ferrerim, när han besökte stranden Venezuela, som var det första området på södra Gran Canaria att drabbas.

I torsdags utallade sig Spaniens utvecklingsminister Ana Pastor Julian om läckaget, och bekräftade att den ryska trålaren läcker mellan 5 och 10 liter olja per timme. Totalt finns 1200 ton olja i vraket.

Läckan har konstateras via en norsk obemannad ubåt utrustad med bland annat kameror. Att bärga ett vrak på 2700 meters djup är i stort sett omöjligt, och att jobba med dykare är riskabelt, kostsamt och tidsödande.

Medan Spanska myndigheter hävdar att större delen av den läckta oljan befinner sig 176 kilometer bort från Gran Canarias kuster, så visar NASAs foton tagna från rymden en helt annan bild av situationen.

 

Foto: NASA. Oljeutsläppets omfattning från rymden: Den här satellitbilden visar hur oljeutsläppet nu nått hela Gran Canarias sydvästra kust.

Foto: NASA. Oljeutsläppets omfattning från rymden: Den här satellitbilden visar hur oljeutsläppet nu nått hela Gran Canarias sydvästra kust.

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: