Stort räddningspådrag för stränderna

Foto: Greenpeace

Foto: Greenpeace

Det finns ett viss ljusnande hopp för stränderna på Gran Canaria. Veneguera-stranden, där utsläppet först upptäcktes, är nu så gott som helt ren från olja och ingen ny olja hade under lördagen upptäckts vara på väg in mot land. Samtidigt är havströmmarna oberäkneliga och vraket efter den ryska trålaren läcker fortfarande ut mer och mer olja.

Alla tillgängliga resurser är nu utkallade för att ta hand om oljeläckaget från den ryska trålaren. Sjöräddningen har ett fartyg ute som länsar den drivande oljan, och en stor kommandocentral har inrättats i Mogán på sydvästra Gran Canaria. Även spanska marinen har ett fartyg i området som hjälper till med räddningsarbetet.

I Tasarte, Tasartico och Güi Güi-stranden fortsatte upprensningsarbetet under fredagen och lördagen. Två helikoptrar övervakar området, 19 gummibåtar och 32 vattenscootrar är i cirkulation. Totalt är 100 personer inblandade i räddningsinsatsen.

Man befarar att oljan kan drabba områden av stort ekologiskt värde. Även Tenerife och La Gomera beräknas ligga i farozonen för drivande olja.

Redan har många fåglar påträffats döda, och det befaras att många fler dött ute till havs, då oljan påverkar fåglarnas flygförmåga.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: