Spanien hårt kritiserat för att ha bogserat brinnande trålaren till sjöss

Foto: Greenpeace Spanien kritiseras nu hårt för sitt agerande när de medvetet bogserade ut den brinnande trålaren till havs.

Foto: Greenpeace
Spanien kritiseras nu hårt för sitt agerande när de medvetet bogserade ut den brinnande trålaren till havs.

När den ryska trålaren började brinna i Las Palmas hamn beslöt spanska myndigheter att bogsera ut båten till sjöss för att skydda hamnen. Nu kritiserar Greenpeace Spanien hårt för att ha orsakat miljökatastrofen i de kanariska farvattnen. 

Foto: Greenpeace

Greenpeace kräver nu att spanska myndigheter skapar en plan för hur de 1400 ton olja som beräknas finnas i trålaren ska bärgas, innan all oljan läcker ut i havet.

Trålaren började brinna lördagen den 11:e april, och sjönk 2,4 kilometer ut till sjöss på tisdagen den 14 april. Igår, onsdagen den 22:a april, nådde oljeutsläppet Gran Canarias sydkust. Spansk television har visat bilder på utsläppet från luften, och det är flera kilometer i omkrets.

2002 inträffade en liknande olycka i Galicien, då en läckande oljetanker bogserades ut till sjöss för att skydda kusten. Även då kritiserades Spanien hårt för sitt agerande. Oljetankern, som gick under namnet Prestige, bröts i två delar och läckte ut 23 000 ton råolja som skadade känsliga kustområden och stränder i Frankrike och Portugal.

Spaniens Utvecklingsminister Ana Pastor har besökt Gran Canaria och inspekterat läckaget.

Red. Anm:

Till Spaniens försvar kan nämnas att brinnande råolja kan orsaka explosioner som är livsfarliga i tättbebyggda områden. Under år 2013 exploderade ett tåg som transporterade tankvagnar med råolja i den lilla kanadensiska staden Lac-Megantic i provinsen Québec. 40 människor, inklusive flera brandmän, omkom i olyckan. Skulle en liknande olycka inträffa i Las Palmas skulle konsekvenserna kunna bli än mer förödande.

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: