Den första av åtta läckor tätade på ryska trålaren

Foto: Otech Den ryska trålaren Oleg Naydenov läcker fortfarande olja ur skrovet på 2700 meters djup. Men snart hoppas man ha tätat alla de åtta läckorna.

Foto: Otech
Den ryska trålaren Oleg Naydenov läcker fortfarande olja ur skrovet på 2700 meters djup. Men snart hoppas man ha tätat alla de åtta läckorna.

Under helgen lyckades det norska undervattensföretaget Otech Maritime Services täta den första läckan i skrovet på den ryska trålaren Oleg Naydenov.

Tekniken som använts är att en box av rostfri metall fästs över hålet och därmed stoppat läckaget. Under veckan som kommer avser man att täta de resterande sju läckorna i skrovet. Därmed hoppas man att kunna kontrollera oljeläckaget, åtminstone för en tid framåt.

Arbetet utförs med hjälp av undervattensrobotar, som fjärrstyrs från skeppet Fugro Saltire.

Ett långsiktigt problem kommer att bli hur skrovet ska hanteras inför framtiden, eftersom det på sikt kommer att rosta sönder eller riskera att brytas sönder. Det har diskuterats att försöka bärga skeppet, men en bärgningsoperation på nästan 3000 meter är både svårt och riskabelt.

Fortfarande pågår arbetet med att samla upp utläckt olja längs Gran Canarias kust.  Tre skepp arbetar i området mellan Arguineguin och Tasarte, och ett fjärde försöker länsa undan oljan från stränderna mellan Güi-Güi och Arguineguin.

Den lokala dagstidningen La Provincia har video från arbetet med att täta läckaget i skrovet.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: