Rundvandring i Teldes gamla kvarter

TELDE SKK-05

UTFLYKTER: Telde är Gran Canarias andra största stad, och är vid första anblicken lite rörig och svår att ta sig runt med bil. Men kan man ta sig förbi trafiken tex genom att åka in med buss eller acceptera att parkera för dagen i ett parkeringshus så erbjuder Telde mycket att uppleva.

Telle, som namnet var från början, är ett ord som än i dag används i norra Afrika och som betyder bördig, det kan också betyda platsen där fikonträd växer. Så kom namnet Telde till.

Under 1960 talet blev Telde känt som möbelstaden, för alla de möbelsnickare som fanns där. På den tiden brukade man också säga att Telde var öns fulaste ort!! Telde-borna har verkligen gjort en enorm ansträngning för att få bort denna stämpel. Man har satsat mycket pengar på att rusta upp gamla byggnader, vårda och restaurera konstverk, göra arkeologiska utgrävningar etc. Man har hållit kurser i stadens historia och man TELDE SKK-02har t.o.m. en egen kulturell tidskrift som ges ut varje år.

Telde var den första kommunen efter Las Palmas som förstod värdet i att bevara sina konstskatter och sina historiska byggnader.
För några år sedan såg man ofta busslaster med turister här, men nu har många andra orter tagit efter och gjort fint på gator och torg och Telde har kommit lite i skymundan igen, något som kommunen försöker förhindra genom att göra videoklipp om staden, etc.

Först besöker vi en del av den stora parken San Juan.
TELDE SKK-08Här finner vi ett antal skulpturer av Placido Fleitas i sandsten från öarna. Han föddes i Telde 1915 men familjen flyttade snart till Las Palmas.
Han tyckte mycket om att snida i trä och för att kunna lära sig mer om olika träslag och samtidigt försörja sig började han arbeta som möbelsnickare.
1929 började han studera i den kända skolan, Lujan Peréz i Las Palmas där han fick som lärare en mycket duktig träskulptör, nämligen Eduardo Gregorio.
El Cabildo gav honom ett stipendium 1936 för att studera konst på spanska fastlandet men inbördeskrigets utbrott kom emellan. Han blev inkallad och placerad på Fuerteventura. Det han först upplevde som en käpp i hjulet blev en vändpunkt i hans liv för där upptäckte han skönheten i stenen från Tindayaberget och hans konstnärliga bana fick en helt ny inriktning.

Plácido Fleitas lekte ständigt med ljuset och volymen i sina sten- och träfigurer. Håligheterna är aldrig tomrum utan är en helt självklar del av skulpturen. Den här skulptören kallas ibland den bortglömTELDE SKK-03de konstnären, för efter hans död 1972 kom han totalt i skymundan för andra förmågor, men nu har man ”återupptäckt” honom.

Vi besöker kyrkan San Juan i stadsdelen med samma namn. Den här stadsdelen började växa upp år 1483.
Här fanns kyrkan och kyrkans män, adeln och myndigheterna.
I San Juan-kyrkan finns öns mest värdefulla TELDE SKK-04konstverk, en altartavla som tillverkades i Flandern i början av 1500-talet.
De stora dörrarna till kyrkan är från 1600-talet och tillverkade av tall från Tirajana. De vackra utsmyckningarna i sten runt dörrarna är från 1500-talet.

Mycket nära kyrkan i San Juan ligger La Casa Condal. Huset TELDE SKK-07användes av grevefamiljen som sommarbostad. Det är nästan omöjligt att föreställa sig de enorma ägor som en enda släkt var ägare till här på ön under ett par århundraden.

Det hela började med en man ur familjen Amoreto från Italien som kom hit i slutet av 1400-talet. Han var kapten och fick här en tjänst åt kronan. Han gifte sig med en kvinna av en förmögen familj och deras barn gifte sig i sin tur med personer ur förmögna familjer med egendomar här på ön.

Efter ett par generationer kommer vi fram till Francisco Amoreto från det som man kallar Las Tirajanas, dvs. det som idag är kommunerna San Bartolome de Tirajana och Santa Lucia de Tirajana.

Han kom att köpa upp mark i syd, alltså runt TELDE SKK-11 och en del av den marken ingår i den gård som vi ska besöka. Han grundade också år 1669 en fideikommiss till till son. Den här fideikommissen innebar att all mark som ärvdes av den förstfödde skulle föras vidare hel utan att delas eller styckas upp på något vis. Marken fick inte säljas. Den som ärvde fideikommissen var sedan skyldig att gifta sig med någon annans som hade mycket mark så att ägorna kunde växa. Släkten Amoreto gjorde inte mindre än 14 viktiga sammanslagningar av stora ägor.

Ett par generationer senare kommer vi fram till Luisa Antonia Amoreto del Castillo som gifter sig med kaptenen Fernando del Castillo Ruiz de Vergara som kom att bli den förste greven. Han fick själv välja sin titel och den löd, Fernando del Castillo Ruiz de Vergara Conde de la Vega Grande de Guadalupe.
Guadalupe var hans favorithelgon.

Gran Canaria var uppdelat i 2 kungadömen när spanjorerna började komma hit och Tara och Cendro i närheten av det nuvarande Telde, var säte för kungadömet här vid kusten. Här på den östra kusten levde urinnevånarna i ett väl organiserat samhälle, en del av befolkningen bodde i grottor lite längre in från kusten. Bland de som kom hit på ett tidigt stadium kan nämnas en expedition på 3 skepp som den portugisiske kungen Alfonso IV skickade hit på 1300 talet för att utforska öarna.
De tog till fånga några urinnevånare som de förde med sig till Europa. Detta blev början till en lång rad av sjöfarare som kom hit från Italien, Spanien och Portugal och förde med sig urinnevånare härifrån som de sedan sålde som slavar i Europa.
Påven Clemente VI i Avignon fick höra talas om Telde och gav orten titeln stad redan år 1351 för att kunna skapa ett biskopsdöme och börja missionera. Detta förändrade ingenting på orten, urinnevånarna fortsatte med sin tillvaro i sina grottor och enkla boningar och levde vidare precis som tidigare. Det definitiva försöket till erövring inleddes år 1478 och man lyckades slå ned allt motstånd år 1483, så detta att orten Telde fick titeln stad redan år 1351 är egentligen något mycket märkligt.telde

Olika grupper av mallorkinska munkar kom hit för att missionera och de byggde ett litet torn som skulle användas som bönehus. De byggde dessutom ett försvarstorn vid kusten som skulle tjäna som vakttorn när skepp närmade sig. Under perioder levde munkarna och urinnevånarna i fredlig samvaro.
Det kom hit skepp ibland och av sjömännen fick urinnevånarna redskap och verktyg i utbyte mot färskvatten, frukter, djurskinn och saven från drakblodsträden som var en mycket eftertraktad vara i Europa.
Men ibland kom det skepp för att fånga in urinnevånare för att sälja dem som slavar. Då riktade resten av befolkningen sin ilska mot munkarna och dödade flera av dem. Under en lång period blev 4 biskopar utnämnda i tur och ordning av Påven men ingen av dem kom någonsin att sätta sin fot på ön.
När erövringen väl var gjord fick de som hade varit med och stridit, eller satsat pengar, jordlotter som belöning. De med hög militär rang fick de bästa jordlotterna och de som förband sig att odla sockerrör fick också stora ytor.
De första sockerrören hämtades hit från Madeira och man tog också hit arbetare därifrån som kunde allt om odlingen. Hela Telde-trakten fylldes med sockerodlingar och sockerbruk precis som orterna Agüimes och Ingenio.
Man exporterade sockret till norra Europa och därifrån tog man hit dyrbara konstverk till kyrkorna, möbler, tyger, redskap och verktyg.

TELDE SKK-09Efter besöket i Casa Condal går vi till stadsdelen San Francisco, som tidigare hette Santa Maria de La Antigua.
Här, bland de låga husen och på smala kullerstensgator, känns det som tiden stått stilla. Än i dag bor många hantverkare och konstnärer här och månar om sin miljö. Här byggde hantverkarna sina enkla hus från slutet av 1400-talet. Hit kom också många judar från spanska fastlandet. I början av 1600-talet grundades ett Franciskanerkloster här och munkarna byggde en kyrka intill. Med tiden kom man därför att kalla stadsdelen för San Francisco. Munkarnas procession under påskveckan blir känd vida omkring och de satte upp träkors längs vägen för att påminna om Jesu lidande.

Vi åker buss genom Teldes tredje traditionella stadsdel, San Gregorio.
Det var här som de odlade socker och här låg de stora sockerbruken. Markägaren lät bygga TELDE SKK-13en kyrka som tillägnades helgonet San Gregorio. Kyrkan byggdes ursprungligen för han var tvungen att se till att slavarna som arbetade på sockerodlingarna skulle kunna fira gudstjänst. Så småningom blev alla slavar frigivna och startade med handel i den här stadsdelen, som än idag är den del som har mest kommers och där man håller marknader.

I utkanten av Telde, på restaurangen vid Golfklubbens kTELDE SKK-14lubbhus El Cortijo, intogs lunchen, innan resan startade tillbaka till Las Palmas.

En mycket innehållsrik tur med intresserade klubbmedlemmar, under guidning av Karin Bertilsson.
Klicka HÄR för att se bildspelet i Storformat. Klicka på bilderna i texten, så blir dom större.

Text: Karin Bertilsson. Redaktion: Gunnar Forsberg. Foto: Leif Kempe och Munkarnas kloster, WIKIPEDIA.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: