El Barranco de Los Cernícalos – Vacker, spännande men farlig

Barranco de Sernicholas - Tornfalkens Dal - Gran CanariaArtikel av Bengt Björnekärr. Foto: Leif Kempe 

Man kan i Gran Canarias lokaltidningar läsa att räddningstjänsten ännu en gång har fått rycka ut för att ta hand om skadade turister. Denna gång var det en 73-årig tysk som ramlat ner för en brant i den vackra dalgången ovanför Telde. Det verkar ha gått hyfsat bra för den här mannen , men under årens lopp har åtskilliga turister, men även en del lokalbefolkning, mist sitt liv i ”Hökens dal”.

El Barranco de Cernícalos är en av de tre-fyra dalgångar på Gran Canaria som för vatten året runt, vilket gör den extra spännande att besöka. Man skall inte vara rädd för att ta en tur i den litet svårtillgängliga ravinen, men man skall vara väl förberedd och i god kondition.

Själv har jag besökt ravinen vid ett antal gånger och anser nog att den är den intressantaste 11703100_10153562330758413_8565435011160510385_nbergstur man kan göra.

Genom den regelbundna vattenföringen är växtligheten rik och varierar med årstiderna så man får olika scenerier när man än kommer.

Det rinner en bäckfåra genom hela ravinen – ibland avbruten av vattenfall. Det påminner på vissa ställen om en bäck, som man kan se om man ger sig ut i de svenska fjällen. Någon öring får man dock inte se här

En speciell attraktion har tillkommit på senare år genom att en kalifornisk snok har etablerat sig i dalen. Den är för människan ofarlig, men är oönskad av öns biologer då den kniper en och annan ödla som middagsmat.

Jag avråder inte för en tur i EL Barranco de Cernicalos, men än en gång – var förberedd och gå försiktigt där stigen kan vara smal och litet slipprig.

Bengt Björnekärr
En vandrare kämpar upp längst den bit hala och branta stigen.

En vandrare kämpar upp längst den bitvis hala och branta stigen i Barranco de Los Cernicalos.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: