Hur farlig är solen på sommaren, när man vill sola och bli brun?

Överdriven solexponering kan orsaka allvarliga ögonproblem och UV-strålning kan påverka både yta och interna strukturer i ögonen.

P_20150724

Dr. Cecilia Rodriguez Luna – ogonspecialist

En känd / ögon-hud-läkare,  Cecilia Rodríguez Luna, intervjuades om vad som är viktigt att tänka på när sommaren är som soligast?
– Vilka är de viktigaste riskerna för ögonen i sommar?
+ På sommaren tillbringar vi mer tid utomhus och vi är mer utsatta för UV-strålning. Men de som bor här på Kanarieöarna måste komma ihåg att vi har en hög exponering mot solen vid alla tider på året, inte bara på sommaren. På ögonhöjd UV-strålning kan påverka både yta och inre strukturer med allvarliga konsekvenser för synen.
– Men varför är det så farligt med solexponering? Vilka effekter på ögonen?
+ Det mänskliga ögat reagerar positivt visuellt på det elektromagnetiska spektrumet med en våglängd mellan 380-780 nanometer (nm), som också kallas ”synligt ljus.”  UV-strålning är utanför detta område, så det inte syns, men ändå går det in i våra ögon och kan orsaka allvarliga skador.
Det finns flera typer av ultraviolett strålning: UV-A-strålningen är relaterade till uppkomsten av
grå starr, pterygium, Sol Stranden (bindväven på hornhinnan blir skadad. Det kallas även grå starr.) Det kan också bli problem på näthinnan såsom makuladegeneration (gula fläcken) kan orsaka allvarliga syn-sjukdomar. UV-B-strålningen kan orsaka brännskador i vävnaderna. Man ska aldrig sitta ute i solljus och läsa, som många gör på stranden. Inte ens under parasoll.
Man kan få  keratit, (en ovanlig ögonsjukdom) med rodnad i ögat.
Denna UV-strålning är också ansvarig för uppkomsten av hudcancer i ögonlocken eller livshotande tumörer såsom melanom. Det är tack vare Sol STTRANDEN 3ozonskiktet som UV-strålar inte orsakar mer skada men det skiktet har dock försvagats under årens lopp. Så det blir allt viktigare att skydda dig mot solen, och när vi talar om skydd hänvisar vi både på huden och ögonen.
När
kirurgen ser tumörer på ögonlocket är det oftast basalcellscancer, som är direkt relaterad till långvarig exponering för solljus. Dess förekomst är mycket hög i vårt samhälle och bör diagnostiseras tidigt för att undvika en eventuell invasion till ögongloben.  Detta var de viktigaste riskerna av UV-strålning.
– Finns det människor som löper större risk än andra?
+ Ja, de som är särskilt utsatta för solskador är äldre, personer med känsligare hud och ögon, och naturligtvis barn. Konsekvenserna av solexponering under barndomen kan vara mycket allvarliga. Under det första levnadsåret fungerar linsen som ett filter,
90% av UV-A-strålning passerar till näthinnan och 50% av UV-B, och detta är mycket allvarligt eftersom skadan är kumulativ, den lagras, under hela livet.Sol Stranden-5
– Vilka andra faror kan du lyfta fram i sommar?
+ På sommaren är det oftast sett en ökad incidens av konjunktivit, en ögoninflammation som ger röda, kliande ögon, associeras med vattepooler av bakterier eller kemiska medel. De tenderar också att öka allvarliga infektioner i samband med missbruk av kontaktlinser. Det är viktigt att träffa din ögonläkare för att undvika komplikationer om man har obehag eller att något påminner om det vi skrivit här ovan.
Slut på intervjun men ögonläkaren Cecilia Rodríguez Luna.

Kanarieliv rekommenderar alla soldyrkare att vara försiktiga när det gäller solen på sommaren, särskilt under timmarna 12 – 16.
För oss som befinner oss på Kanarieöarna, KOM IHÅG att solen där är farligare än på andra ställen och att UV-strålarna påverkar huden även om det är mulet.

Text: ur intervju med Doktor Cecilia Rodríguez Luna i C7, Gunnar Forsberg.  Foto: ur Wikipedias fria bilder

 

Karatbars Gold Coins

Skydda dina besparingar – Klicka här för information om sparande i guld


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: