MÅNFÖRMÖRKELSE i större delen av Europa, Latinamerika. Bästa tiden för att se det i Sverige är 04.00. På Canarias 1 timma tidigare.

46938_10151556891277006_750177333_n (1)

Klicka på bilden, så blir den större. Foto: Gunnar Forsberg

Natten till måndag, den 28 sept., blir det total månförmörkelse, synlig från Kanarieöarna, Europa och stora delar av Latinamerika.

Dessutom kommer det att vara mycket märkbart hög- och låg-vatten på grund av månförmörkelsen.
I de spanska tidningarna sägs det att man ska vara upp rätt sent, eller tidigt, för att kunna se detta magnifika skådespel.
För Kanarieöarnas del är det bäst på Tenerife och då från kl. 02.00 den bästa tiden för att se när månen går in och blir skuggad av jorden.
(Det kan ses i Sverige också, men då en timme senare, 03.00 och en stund framåt)
OBS!! SVT-Nyheterna på söndagskvällen i Sverige säger att det är bäst möjligheter att se månförmörkelsen vid 04.00 i Sverige !! OBS!!

Det är ganska ovanligt att detta händer, så forskarna menar att det inte händer något sådant igen förrän år 2033.
Redaktören var med om en fantastisk månkväll för ett par år sedan i Leksand, så jag tog bild på den. Det var ingen månförmörkelse då, men jag fick en fantastiskt bild ändå. Klicka på bilden så blir den större, så ser du kratrar och lite av varje på månen.
Jag använde en Canon digitalkamera SX 40 HS. Hade inte stativ med mig, så jag stödde mig mot ett altanräcke för att inte få rörelse-oskärpa.

Om du orkar vara uppe vid tre-fyra-tiden i Sverige och två-tre-tiden på Kanarieöarna, så lovar vetenskapsfolket att det blir något oförglömligt. Ska man ta foto på det, ska man träna lite innan så man slipper stå och ställa in kameran just då. Det kan bli ovanliga bilder.
Månen ska visst bli lite rödaktig/rosa, enligt experterna.

Är det någon av våra läsare som lyckas se detta och kanske få bild på det också, så välkomnar vi dig att kommentera här på sidan eller skriva ett mejl till oss och meddela vad du varit med om.

Bästa lycka till!
Text och foto:  Gunnar Forsberg 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: