”Hur får man tiden att gå i Las Palmas”?

04100045bJa, hur får man tiden att gå på en liten prick mitt ute i havet? Ja den frågan kåserar här vår vän och gästskribent Bengt Björnekärr om. Han ger även tips på saker en sol- och bad-sliten skandinav kan göra… ( Håll hårt i solhatten, det finns en del del:-)

Foto: Bengt Björnekärr och Leif Kempe

Allt sedan jag ”emigrerade” till Gran Canaria för snart 20 år sedan får jag ofta frågan -”Vad gör Du därnere – hur får Du tiden att gå?”

Som ett svar på denna fråga vill jag redogöra för vad som händer och sker ett veckoslut i Las Palmas. Jag är själv förvånad över att det kan hända så mycket trevligt på en ”prick” ute i Atlanten, som Gran Canaria utgör.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Hösten har kommit även till Las Palmas får man konstatera fastän temperaturen fortfarande håller sig mellan 25-30 grader på dagarna och något lägre på nätterna.När hösten kommer kommer också turisterna. Denna helg kom det 17.500 enbart sjövägen, dvs som kryssningsturister på de fartyg, som ankommit till Las Palmas. Utöver kryssningsfartygen – där Anthem of the Seas – är det största, ligger det tre segelfartyg vid kaj. Ett av dessa kommer från Norge med elever ombord.

Nu anläder dagligen privata segelbåtar till småbåtshamnen Muelle Deportivo. Det är i regel havskryssare som tänker delta i ARC. Det är ett Atlantkryssningsäventyr som går av stapeln i slutet av november där målet för seglingen är Santa Lucia i Karibien.

MODESHOW
För att underhålla och roa dessa gäster, övriga turister och stadsbor, arrangerades detta veckoslut en påkostad modeshow i Santa Catalina-parken.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

OKTOBERFEST
Vidare arrangerades en Oktoberfest i den gamla stadsdelen Vegueta. Det är det tredje året i rad som detta tyskinspirerade evenemang drar massor med folk till gränderna där Kolumbus en gång i tiden (1492) strövade runt och lärde känna stadens inflytelserika.Det återstår en del innan den rätta Münchenatmosfären infinner sig, men man är på god väg. Tysk öl konkurrerar framgångsrikt med inhemska Tropical och tyska korvar finns i massor liksom surkål. Det som fattas är dock musiken. Det krävs en bompa-bompaorkester bestående av lederhosenklädda musiker för att få till den rätta stämningen. Jag är övertygad om att det inom de närmaste åren kommer att gå upp för arrangörerna att det räcker inte bara och med allmänt sorl utan ordentligt oljud från tubor och trumpeter krävs för en riktig Oktoberfest.

En herre klädd i lederhosen fanns dock att skåda i folkmängden. Han såg emellertidlitet lidande ut, vilket kan bero på den rådande temperaturen på närmare 30 grader. Man vågar nästan inte tänka på vilken mikrokultur som skulle kunna utvecklas i dom brallorna.

FOLKDANS
På söndagarna är det som vanligt sång- och dansframträdande i Pueblo Canario. Den typiskt kanariska lilla byn i anslutning till Santa Catalinahotellet bjuder varje vecka på kanarisk sång och folkdans av professionella folkmusikgrupper. Underhållningen är gratis och drar fullt hus varje föreställning – även när temperaturen håller sig runt 30 grader och solen skiner. För åhörarna gäller det att hitta en skuggig sittplats under något av parasollen eller palmerna. Därför bör man vara ute i god tid.

DORAMAS-PARKEN
Efter folkdansen, som varar i två timmar, känns det naturligt att ta en promenad i den intilliggande Parque Doramas. Här finns skugga att få under diverse träd och buskar, som representerar den inhemska växtligheten på Gran Canaria. Blommor av alla slag lockar inte bara turisterna utan även fåglar och flygfän av olika slag. Idag var det besök av en flock papegojor som på vanligt skränigt vis flög mellan palmtopparna. De var förmodligen på tillfälligt besök från Palmitos Park på öns sydsida. På tillfälligt besök var nog också den svan som graciöst simmade i den stora karpdammen.

SIESTA OCH SEDAN FOTBOLL
Efter litet förtäring i parkens baranläggning känns det nödvändigt att återvända hem för siesta och en slummer innan kvällens huvudnummer inträffar – fotbollsderbyt mellan Atletico Madrid och Real Madrid. Den betyder ju så mycket för alla oss fotbollsvänner. För många blir det samling framför TV-skärmarna i Santa Catalina-parken eller så njuter man av spelet framför den egna TV:n i hemmet.

LA NAVAL- OCH PILAR-FIESTAN
Denna helg har två fiestor också brutit ut med omfattande program på La Isleta och i stadsdelen Guanarteme,

Detta är bara något av vad som utspelar sig enbart i Las Palmas. I alla de övriga 20 kommunerna på ön finns lokala arrangemang som lockar familjerna ut för att roa sig och träffa sina bekanta.

Så – var vänlig sluta fråga hur man får tiden att gå i Las Palmas;)

Ja, hur får man tiden att gå i Las Palmas?

Ja, hur får man tiden att gå i Las Palmas?


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: