Svenska flottans övningsfartyg i Las Palmas hamn

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

HMS Gladan ligger just nu i Las Palmas hamn. Flottans stolta övningsfartyg kan där beskådas av allmänheten och vår skribent Bengt Björnekärr fick sig ett kärt återseende på den vackra skutan. Bengt var nämligen matros på fartyget på 50-talet, och kan berätta många hisnande historier om hur det var att klättra omkring i de masterna under sin tid i Svenska Flottan.

Svenska Flottans två segelfartyg för utbildning, Gladan och Falken, tillbringar – liksom många svenskar – vintern på Kanarieöarna. Här kan man segla i arkipelagen utan att behöva frysa fast. Gladan och Falken tillbringar tiden i värmen växelvis varannat år.

Jag blir särskilt glad när det är just Gladans tur att förtöja i sportbåtshamnen Muelle Deportivo i Las Palmas. Jag var förtoppsgast på Gladan år

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

1954, men glömmer inte den härdande tiden ombord. Då en gammal förtoppsgast alltid är välkommen ombord, passade jag att göra det även i år för att se vad som ändrats på den gamla skonerten under varvsperioden i somras. Gladan, som har ett stålskrov, sjösattes i mitten på 40-talet och har sedan successivt underhållits och moderniserats för att fortfarande möta kraven på att vara ett skolskepp för blivande officerare.

Vid mitt besök var det endast en person ombord. Torben Holmberg – sekond – visade mig runt och pekade ut alla nymodigheter.

Det var mycket som tillkommit och tagits bort från min tid, men grundkänslan finns kvar och många flashbacks dök upp i huvudet.

Då jag presenterade mig som förtoppsgast modell 54 påpekade Torben att jag inte fick äntra riggen och inta min gamla arbetsplats. Jag hade dock ingen somhelst tanke att försöka ta mig upp dit. Man måste först läkarundersökas:-)

Bengt Björnekärr

HMS Gladan

HMS Gladan


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: