Lördagspromenad i vår huvudstad

Artikelförfatatren Bengt Björnekärr på promenad med utsikt över huvudstaden. Foto: Rolf Higer

Artikelförfattaren Bengt Björnekärr på promenad med utsikt över huvudstaden. (Foto: Rolf Higer)

Många tänker kanske inte på det, men det finns rika möjligheter inom huvudstadens gränser för spännande och utmanande motionstillfällen. Man behöver inte åka upp i bergen för att få känna på litet strapatser och njuta av vackra vyer. Detta påpekande gäller främst för personer som har några år på nacken, men ändå vill få en ordentlig genomkörare.

Text & Foto: Bengt Björnekärr.

Min gode vän Rolf Higer och jag försöker företa oss – vid sidan av den dagliga motionen – en mer ansträngande promenad per vecka.

Denna lördag blev det en tur till den lilla bergsbyn Los Giles. Den ligger isolerad på en bergsrygg ovanför Auditorio Alfredo Kraus. För att ta sig dit måste man antingen åka kustvägen mot Costa Ayala eller via Tamaraseite. Det finns dock sedan gammalt en slingrig stig som förbinder bergsbyn med El Rincón, som ligger i anslutning till köpcentret Las Arenas. Stigen är numera i ganska dåligt skick, men den duger bra att vandra på.

Vi valde att ta Globalbuss 319 upp till byn och gå hem.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Vid byns plaza stiger man av bussen och har bara några steg att gå till närmaste bar för att fylla på depåerna innan nerfärden anträdes. Los Giles är en pittoresk liten by, med en särskilt karaktär genom sitt isolerade läge. Med en hänförande utsikt över Las Palmas för ögonen börjar man vandringen genom de tomatodlingar, som för bara några år sedan gav arbete och inkomst åt byborna – nu ligger de för fäfot och vilda växter tar över de gamla odlingsytorna. Bitvis är stigen asfalterad, men vattenflöden har satt sina spår och bitvis är den raserad.

När man närmar sig havsnivån passerar man kommunens förvaringsplats för beslagtagna bilar. Samlingen växer stadigt, då

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

många ägare inte har råd att lösa ut dem.

I anslutning till ”bilkyrkogården” passerar man så den välkända vattenleverantören Firgas depå för dricksvattenförsörjningen till Las Palmas. Från staden Firgas körs dricksvatten på stora lastbilar ner till depån, där det lastas om på mindre distributionsbilar. Företaget har ordnat med en egen tunnel från kustvägen GC-2, så man undviker att behöva köra ända in i Las Palmas för att nå depån. Det förtjänar att påpekas att det finns flera andra distributörer av dricksvatten också.

När man nått den vackra bron vid El Rincón är man normalt ganska mör i benen och ser fram emot en dusch därhemma – eller varför inte ett dopp i havet vid Auditorio Alfredo Kraus:-)

Bengt Björnekärr

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: