Tredje gången gillt för en linbana på Gran Canaria?

Linbana Agaethe till Tamadaba

På Tenerife finns en mycket uppskattad linbana – ”Teleférico” – som lyfter intresserade turister upp längs El Teides sida till en höjd på över 3 000 m. Det är alltid kö vid basstationen för den är en omåttligt populär turistattraktion. Tanken med en liknande linbana på Gran Canaria har lockat en del företag och organisationer att upprätta en motsvarande turistattraktion på ön, men hittintills har försöken inte lyckats.

Av: Bengt Björnekärr
FÖRSÖK #1 – TEJEDA TILL ROQUE NUBLO: För några år sedan presenterades ett väl underbyggt förslag, som skulle göra det möjligt att åka linbana från Tejeda upp till öns mest emblematiska bergstopp – El Roque Nublo. Det intressanta var också att finansieringen var säkrad genom ett privat företag. Många gladdes åt nyheten då även äldre och handikappade skulle få en chans att besöka denna mytomspunna och centralt placerade utsiktspunkt i öns bergsområde. Snart kom invändningar från miljöorganisationer och andra intresseorganisationer som tyckte att det inte passade sig med så moderna inslag i naturen. ”Sista spiken i kistan” levererades av naturvårdsverket som påpekade att området ifråga är ett naturskyddat område och det skulle krävas en lagändring om projektet skulle kunna realiseras. Därmed lades projektet ner.

FÖRSÖK #2 – EL MUELLE TILL LA ISLETA: Det är nu ett par år sedan några norrmän lade fram ett förslag om att i anslutning till det blivande Akvariet ”Poema del Mar” anlägga en Teleférico som skulle kunna bli ytterligare en attraktion i Las Palmas. Linbanan skulle landa uppe på La Isleta inom militärt område. Hur försvaret ställt sig till detta har inte framkommit klart ännu, men det verkade positivt.
Som vanligt har projektet debatterats i lokalpressen och som vanligt framkommer negativa invändningar – inte minst från miljöaktivisterna på ön. Sista ordet är inte sagt ännu i frågan, men det känns som projektet svalnat betänkligt.

 

12631392_10153959963363413_5608745179233224365_n

 

FÖRSÖK #3 – AGAETE TILL TAMADABA: Så sent som den 17:e januari i år – 2016 – presenterades ännu ett linbaneprojekt för Gran Canaria. Det är den kände arkitekten Fernando Morán som utarbetat ett förslag till en linbana på öns norra sida. Den skall gå från Agaete – havsnivå – och upp till 1 028 m över havet och landa i den vackra tallskogen i Tamadaba-parken. Längden på banan blir hela 5 km – är det tänkt.

Detta är kanske det projekt, som har bäst förutsättningar att bli av. Det finns starka krafter på öns norra sida som gör nästan vad som helst för att locka turister till denna del av ön. Som tillägg till linbanan har man planerat att göra en speciell utsiktsplats – Mirador –  i anslutning till toppstationen. Platsen för den föreslagna miradoren heter ”Risco Faneque”. Härifrån har man en betagande utsikt över berg och hav och inte minst Spaniens högsta berg – El Teide på grannön Tenerife – i fonden.
Grannön Tenerife är också tänkt att bidra med besökare. Genom Fred Olsens snabbfärja, som gör flera turer dagligen mellan Agaete och Santa Cruz de Tenerife, kommer de ansvariga att kunna erbjuda dagsutflykter för att ta linbanan upp till Tamadaba.

Må vi nu hoppas att det är tredje gången gillt för linbaneprojekten på Gran Canaria. Inte minst önskar man den norra sidan av ön en attraktion som kan locka besökare till den vackra Agaete-dalen och hamnen Puerto de las Nieves med sina fina fiskrestauranger.

Bengt Björnekärr


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: