Lördagspromenad till grottor och fiskeby på La Isleta

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Den lilla halvön La Isleta på Gran Canaria utgör öns norra udde och består av tre vulkantoppar. Två av dess ligger inom militärt område, men den tredje är det fritt att bestiga, om man har ork och lust. Just denna lördag fanns det lust och viss ork för 80-åringarna. Halvön ligger på bekvämt gångavstånd från Las Palmas fina strand, Las Canteras!

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

TEXT & FOTO: BENGT BJÖRNEKÄRR
Med utgångspunkt från Santa Catalina-parken går färden via Sagasta-gatan söderut mot La Puntilla och vidare efter kustlinjen. Man passerar den lilla fincan ”Villa Caleta” och fortsätter passeon längs kusten förbi den lilla ”fågelön” där just idag ett par vita hägrar har tagit rast. Man fortsätter vidare längs de vita Franco-husen (Dom kallas så därför Franco lät bygga enkla bostäder till de som inte hade råd med egna hus). Via en nyanlagd träbro kommer man ut på den del av La Isleta som heter El Confitál.
Härifrån kan man välja att gå vidare på en bekväm träbro med solarier (av sten) eller den smala vägen i vulkanens sluttning. Vi valde den senare och passerade då genom det gamla stenbrottet med resterna av sorteringsverket. Härifrån ser man också den kanal genom vilken stenmaterialet forslades bort på pråm. Denna kanal har blivit en populär badplats när det råder lågvatten.

En väl upptrampad stig leder upp till en naturlig rastplats där man kan stanna till och njuta av utsikten av gamla fortifikationer

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

och resterna av den fiskindustri som var förlagd här. Man kan tydligt se de rektanglar, som fylldes med havets saltvatten, för att detta skulle dunsta och lämna sitt salt. Det fick sedan bli konserveringsmedlet för den fisk som behandlades i de nu snart helt rivna fabrikslokalerna.
Efter en rätt så brant stigning kan man se målet för ansträngningarna – det vita korset som kröner vulkantoppen. Det månliknande landskapet saknar nästan helt växtlighet, men en och annan blomma lyser upp lavagruset.
När man når toppen får man lön för mödan genom att hela Las Palmas ligger för ens fötter. Det gör även den lilla byn Las Coloradas vid foten av vulkantoppen.

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Byn är ett gammalt fiskeläge och håller traditionen vid liv genom att alltid erbjuda färsk fisk och skaldjur på restaurangerna.
Inom det militära området ligger den topp som hyser angöringsfyren för infarten till Las Palmas.
Reträtten mot ”civilisationen” kan företas på flera alternativa sätt. En del väljer buss eller taxi. Det finns dock naturstigar för återfärden och en leder ner till de grottor som en gång var hemvist för urbefolkningen i Las Palmas.
Närmaste bar ligger på Calle Faro.

 

Bengt Björnekärr

Foto: Björn Ulfsson

Grottorna på El Confital på halvön La Isleta i Las Palmas är fina exempel på hur urinvånarna (”Guancherna”) levde på Gran Canaria innan den spanska koloniseringen. Här syns artikelförfattaren på en promenad tillsammans med Kanarielivs fotograf Björn Ulfsson, bilden tagen runt 2005 eller 2006.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: