Talangfulla ungdomar höll konsert i Turistkyrkan i Las Palmas.

LJ0030Lars Jöneteg med 25 unga violinister spelade i Las Palmas Turistkyrka för tionde året i rad. Han driver Stråkforum -en musikundervisning bl.a..i Växjö, Göteborg och Malmö. Den yngste eleven är 3 år och den äldsta 90. Han har inga åldersgränser. Lars Jöneteg framstår som en folkbildare. Jag frågade mig vad månde bliva av dessa talangfulla elever – blivande artister!
Att uppmuntra till flitig övning är kanske lärarens främsta uppgift. Eleverna hade roligt.
Jöneteg berättade att det är lätt att samla eleverna till en kursresa på Kanarieöarna. Under en vecka har gruppen gästat Svenska Kyrkan i San Augustin, övat på dagarna och haft flera konserter. Undervisningen är populär och sin undervisningsmetod vill han gärna förmedla. De flesta eleverna kom från Växjötrakten.
Eleverna framförde mest genuin svensk folkmusik men även nyskriven musik. Egon Kjerrman lär ha sagt ”all musik är redan skriven” men så är det alltså inte.
Att se de unga spela med perfekt stråkföring och med ”skoj” i blicken förhöjer hörintrycket. Ett stycke hette Gavotte och spelades mycket njutbart i ljusa toner. Gruppen spelade tango med sug i takten.LJ0029
En grabb satt främst med sin lilla cello och han lät snurra den på golvet. Eleverna hade roligt och läraren också. Akustiken i den vackra Turistkyrkan omtalas ofta bland musiker och denna vinter har det ofta varit fullsatt och så var det även denna kväll med Lars Jöneteg och hans stråkensemble.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Owe Åsberg Foto: Leif Kempe

LJ0021


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: