Klubbesök på Marinmuseet vid Marinbasen i Las Palmas.

Puerto-de-la-LuzMarinbasen grundades på 1940-talet för att försvara hamnen; Puerto de La Luz . Man visste då att både de allierade och Tyskland hade utarbetade planer på att invadera Gran Canaria och Teneriffa om de ansåg att det skulle behövas. Här på ön ville man till varje pris kunna skydda hamnen från en sådan invasion. Under både det första och det andra världskriget var Spanien och därmed Kanarieöarna neutralt men besöktes ändå regelbundet av tyska ubåtar och andra båtar som hindrade all handel och transport av människor och varor. Det är välOstmark känt att flera tyska skepp blev försedda med provianter i Las Palmas hamn. Som ett exempel fick de tyska båtarna varje månad fylla sina bensinförråd. Skepp som Corrientes, Charlotte Schliemann, Gedania, Madrid och Ostmark låg till och från i Las Palmas hamn under ett par års tid. Det här båtarna skötte om att förse de tyska ubåtarna med proviant och ta hand om skadade tyska soldater mm. Den spanska försvarsmakten gjorde i början av 1940-talet anspråk på den pir som man hade byggt för att exportera frukt och grönsaker till norra Europa. Pirens namn var Nuestra Señora del Pino, men folket i Las Palmas kallade den för ”Fruktpiren” eller ”Exportpiren”.
1943 börjar man bygga Marinbasen och den stod färdig 1949. Under finns ruinerna av den gamla försvarsborgen Santa Catalina som byggdes på 1500-talet.
Naval005Marinmuseet öppnades den 7 mars 2002. Sedan 1996 hade man samlat material. Det här Marinmuseet är det yngsta i Spanien. Många av de kartor som man visar här är exakta kopior av orginal som finns i det Marina Museet i Madrid Torpedtunnel2som är Spaniens största. I den första salen ser vi fotografier från de hemliga tunnlarna i Tamaraceite. De kallas också för ”Francos tunnlar” och grävdes ut för att kunna förvara torpederna till den permanenta ubåtsflotta som man planerade att ha vid Marinbasen efter det andra världskrigets slut. Vi ser också en madonna ovanför dörren, det är Carmen som är sjömännens skyddsmadonna.
Manuel-LoisDe flesta salarna har namn efter amiraler som har tjänstgjort på öarna. En av salarna är uppkallad efter Soldaten Manuel Lois. Han var soldat och telefonist ombord på skeppet Baleares och stred på nationalisternas sida. Tack vare sin hjältemodiga insats kunde han hindra att skeppet exploderade under en attack av de republikanska fartygen Libertad och Mendez Nuñez, men blev så svårt skadad att han dog strax därefter.
I salarna finns många kuriösa föremål som är en del av öarnas historia.
Tex. en pipa som hittades vid vraket Alfonso XII. Det här fartyget sjönk på 1880-talet vid Teldes kust. Fartyget fraktade kistor med guldmynt till de spanska soldater somNaval020 var skickade till Kuba för att slå ned kubanernas självständighetskamp. Här finns också ett gevär som en tysk ubåtsbesättning skänkte till de fiskare som hjälpte dem i land när de hade sänkt sin ubåt den 5 april 1943 vid Playa de Burras. Ubåten av modell U-Boot 167 blev attackerad av brittiska Hudsonplan söder om Fuerteventura och den tyska besättningen sänkte ubåten för att inte de allierade skulle komma över den. Det finns också fotografier från bärgningen av ubåten flera år senare.1
Naval033Det finns en duk som användes som vit flagga under kriget på Kuba.
En flagga från Villacisnero, Auin. Det är den sista spanska flaggan som togs ned den 11 januari 1976 när Spanien fick lov att lämna över Västsahara till Marocko. Staden heter numera Dakhla och den grundades av kanariska fiskare år 1884. Flaggan har mycket stark symbolisk betydelse för Spanien och är en av de flaggor som togs med hit från olika militärförläggningar i Västsahara när de spanjorer som bodde där tvingades ge sig iväg därifrån tillsammans med de spanska militärerna.

Dikten Fosterlandskärlek

España är du och España är jag,
och hemmet som skyddar oss.
Det är våra fäders gravar och
trädgården runt våra hus.

España är den blåa himmelen
som du ser varje morgon
från ditt fönster, och bergen
som vakar över dig och ger oss frid.

España är stoltheten över vår historia
och en oviss framtid. Ditt hopp till Spanien
föds på nytt varje dag.

España är dina traditioner och ditt språk,
och dina måltider är också Spanien.

España är den ”Fader vår” som du ber varje morgon
och det röda och guldet i flaggan som gör dig tårögd.

España är det som får ditt blod att sjuda
för dess framtid är också din framtid.

España är vår allas tro Dina fäders hem och ditt.
När allt och alla sviker dig återstår alltid España.

Dikt som finns att läsa i en av salarna i en fri översättning av Karin Bertilsson.

Klicka HÄR för att se bildspelet i storformat!

Text: Karin Bertilsson Foto: Leif Kempe/Fedac/Fotografias de Ministerio de Defensa de España.

Naval039


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: