Skandinaviska Klubben fick pris av öregeringen

12888741_10154096713968413_

Foto: Bengt Björnekärr

Foto: Bengt Björnekärr

Myndigheterna på Gran Canaria håller svenskar och Skandinaviska Klubben för att vara pionjärerna, som initierade den nu så blomstrande turismen på ön. Som uppskattning för svenskarnas 50-åriga närvaro, och deras bidrag till turismens utveckling, utsågs Klubben att bli mottagare av Cabildo Gran Canarias förtjänstplakett vid den årliga prisutdelningen.

TEXT & FOTO: BENGT BJÖRNEKÄRR

I år gick festligheterna av stapeln i konserthuset Alfredo Kraus i Las Palmas när 103 -årsdagen för Cabildots (Länsstyrelsen) konstitution firades.

Sveriges konsul på Kanarieöarna – Ann-Kristin Ekstrand – representerade klubben vid detta tillfälle – och fick motta utmärkelsen inför ett fullsatt Auditorium.

Antonio Morales Méndez, som är President för Cabildo de Gran Canaria, överlämnade en vacker plakett – med några vackra ord därtill – och tackade Klubben för sin uppskattade verksamhet.

Som avslutning på festligheterna intog Kanarieöarnas mest kända folkmusikgrupp – ”Los Gofiones” – scenen och framförde ett antal välkända melodier. Sången ”Lolita Pluma” dedicerades speciellt till Skandinaviska Klubben.

Utöver Skandinaviska Klubben premierades ett 15-tal förtjänta privatpersoner, organisationer och företag, som bidragit till samhällets utveckling på ett utmärkande sätt.

Publiken bestod till stor del av anhöriga till de utvalda pristagarna. För Skandinaviska Klubbens del hade reserverats plats för gamla trotjänare och funktionärer.

I salongens dunkla ljus kunde jag urskilja bl.a. Hans Larsson och Elna-Lill Gustavsson samt den omhuldade kanariska konstnären Pepe Dámaso.

KLUBBENS HISTORIA I SAMMANDRAG

De första svenskar, som kom till Kanarieöarna för att semestra, anlände till Tenerife i januari 1955. Efter en dramatisk resa från Bulltofta i Malmö, mellanlandning i Basel och övernattning i Tanger mottogs de av borgmästaren på flygplatsen framför sin Vickers Viking.

Året därpå ordnades även resor till Gran Canaria med Bromma som startbana. När man kunde flyga direkt med DC-4 tog charterresorna ordentlig fart.

Flyget var mycket viktigt för de första vintergästerna. Genom att få tillstånd att hyra ett eget flygplan, enbart för klubbmedlemmar, innebar det att klubben i mitten på 60-talet hade ca. 1 500 medlemmar – dubbelt så många som nu! Det var mycket krångligt att boka eget flyg, men 1973 fick Klubben spanska myndigheternas tillstånd till föreningsflyget. Det var bra för medlemmarna men också mycket bra för Klubbens ekonomi. När charterbolagen såg vilken marknad turismen på Gran Canaria utgjorde kom erbjudanden, som till slut gjorde föreningsflyget ekonomiskt ointressant.

”Svenska Klubben” bildades redan på i början på 60-talet. Fem år senare – den 31 december 1965 – bildades Skandinaviska Klubben (SKK), som dock inte var legaliserad i Spanien. General Franco höll landets organisation i stränga tyglar och man måste ansöka för att som utlänningar få hålla ett möte. Den 4 oktober 1973 blev föreningen, efter åtskilliga ansträngningar, äntligen legaliserad.

KLUBBLOKAL

Till att börja med höll Klubben sina sammankomster i tillfälliga lokaler, men 1977 köptes de nuvarande lokalerna på Calle Manuel González. Lokalen är ägd av medlemmarna! Många medlemmar har genom året önskat sig en lokal litet mer centralt placerad – t.ex. nere på Las Canteras. Med de nuvarande stadgarnas lydelse gör det nästan omöjligt att byta lokal. Den nyvalde ordförande Peter Fernström har bl.a. fått i uppdrag att se över stadgarna för att anpassa dem till nuvarande förhållanden i Klubben.

Så småningom bildades en avdelning inom SKK med säte i San Agustin, där man hyr en trevlig lokal på Monte Rojo.

KLUBBTIDNING

Efter en tävling inom Klubben 1975 vann Elisabeth Dahlberg med sitt förslag. Det blev samma som idag; ”Palmbladet”.

För den som vill ha en utförligare redogörelse för Skandinaviska Klubbens historia går det bra att plocka fram Palmbladen nummer 2 och 3 från säsong 2010/2011 och nummer 1 säsong 2011/2012. I de artiklarna har Margaretha Eriksson redogjort hela historien från ax till limpa.

I mer än ett halvt sekel har Skandinaviska Klubben på Gran Canaria varit en samlingspunkt för de flesta svenskar – och på senare år även skandinaver i övrigt – som valt att ha Gran Canaria som sitt ”andra hem”. Med det menas att tusentals nordbor väljer bort den bistra vintern mot sol och värme på ”Den lyckliga ön”.

12593554_10154096712388413_
Foto: Bengt Björnekärr


Kommentera

%d bloggare gillar detta: