Den vansinniga och leriga fiestan i San Nicholas

KANARISKA FIESTOR: Vad är det egentligen som får tusentals personer att komma till La Aldea varje sommar? Vad är orsaken till att upp till 20 – 30 000 personer kastar sig i en lerpöl tillsammans för att jaga småfisk med bara händerna? Och varför är det så roligt?

Foto: Björn Ulfsson

Lär känna den lilla salta lagunens magiska hemlighet på fiestan El Charco – ”Lerpölsfiestan” som brukar hållas i september varje år  i La Aldea de San Nicholas på Gran Canarias norra del.

Startskottet går klockan fem på eftermiddagen, den sista söndagen under den tre veckor långa fiestan. Den helgen är det party varje kväll, med ”La Rama” (en vild dans med pinjeträdsgrenar) på fredagskvällen, jordbruksprocession på lördagskvällen, och själva lerbadet ”El Charco” på söndagseftermiddagen, följt av ett lika vilt festande under hela natten till måndagen. Många kanarier har då inte sovit sedan torsdag eller fredag natt!

I samma ögonblick startskottet ljuder rusar alla rakt ner i lagunen som snart blir full av människor och liknar en kokande gryta. Upp till 30 000 personer har rapporterats hoppa i samtidigt, vilket är en fantastisk syn. De fångade fiskarna hålls upp i triumf – en lika antik triumf som platsen, vilken är en av de första på Gran Canaria historikerna har kännedom om.

Långt före erövringen 1352 var Aldea de San Nicholas en bas för missionärer från Mallorca.

Det finns även de som kysser fisken och slänger tillbaks den i havet, för att vänta på dess återkomst till pölen nästa år. Det mest traditionella är dock att när fisket är slut börjar en ny fest, denna gång genom att tända eldar, grillar och spritkök för att natten igenom steka den där dumma fisken som förväxlade det våta havet med torra land.

Källa: www.grancanaria.com

Läs hela artikeln på www.grancanaria.comKommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: