Linbana till La Isleta åter på tapeten

Linbana till La Isleta

Så här är det tänkt att linbanan till La Isleta nära Las Canteras stranden i Las Palmas ska se ut.

För något år sedan presenterade ett norskt bolag ett projekt som skulle kunna bli en turistattraktion i Las Palmas. Tanken var att anlägga en linbana (teleférico) från hamnområdet upp till fyren på La Isleta. Det blev ingen omedelbar reaktion från ansvariga myndigheter, men nu har man vaknat till liv och stöder projektet.

av: BENGT BJÖRNEKÄRR

Naturligtvis finns det några detaljer som ännu inte har fått sin lösning. Det gäller finansieringen på ca. 100 MSEK och Militärmaktens godkännande.

Borgmästaren i Las Palmas Augusto Hidalgo och nuvarande hamnchefen uttryckte sin förtjusning över initiativet när de fick det presenterat för sig.

Tanken är således att man skall kunna ta en luftfärd, från platsen för det nya akvariet, upp till bergstoppen El Vigia på La Isleta – en färd på ca. 4 km. Man kommer då att flyga över bebyggelsen på halvön på en höjd mellan 8 till 15 m.

Under färden passerar man även militärt område. Där finns inte längre några försvarshemligheter att ta del av. Det är närmast en skrotkyrkogård med gamla kanoner och rostiga fordon. Intressenterna har avsatt 1 MSEK för att rensa upp och städa.

Det har ännu inte kommit något tillstånd från Militärkommandot som besitter större delen av Isleta. Skulle det komma inom kort kan linbanan till fyren på La Isleta vara i drift redan nästa år framhåller entreprenörerna.
Det finns ju flera lyckade linbaneprojekt i Spanien – t.ex. i Barcelona och på grannön Tenerife.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: