Mexikanskt flottbesök i Las Palmas

Mexikanskt flottbesk i Las Palmas

Mexikanskt flottbesök i Las PalmasVid lunchtid igår anlände det mexikanska skolfartyget ”Cuauhtémoc” till Puerto de la Luz och förtöjde vid Santa Catalina-kajen. En av hamnens bogserbåtar mötte upp och hälsade tremastaren välkommen med vattenspel under infarten.

Text & Foto: BENGT BJÖRNEKÄRR
Kan man få känna doften av tjärade tampar tar man såklart tillfället och går ombord.
Cuauhtémoc är ute på en långsegling, som startade den 12 mars från Mexikanskt flottbesök i Las PalmasMexicos västkust, och via Panamá-kanalen fört fartyget längs amerikanska västkusten upp till Kanada och sedan över Atlanten till Europa. London blev första hamnen på kontinenten och sedan gick färden längs väskustens hamnar ner till Las Palmas, varifrån återresan startar den 12 augusti.
Mexikanskt flottbeslk i Las PalmasCuauhtémoc ger intrycket av att vara ett stolt och välskött segelfartyg, som samlat en besättning på ca 200 personer – officerare, kadetter och stamperrsonal.. En del av besättningen utgörs av kvinnor.
Cuauhtémoc byggdes i Bilbao (Spanien) och sjösattes 1982. Deplacementet är på 1 800 ton.
All segelhantering sker manuellt, men trossar och tåg är av modernt snitt – dvs doften av tjärat tågvirke var tyvärr minimal.
Det var mycket angenämt att trampa det nyskurade däcket och notera de välputsade mässingsdetaljerna.

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: