Ät middag hos Antonio från Sällskapsresan!

 .

 I hjärtat av Gran Canarias mest slorslagna naturreservat

– Sveriges mest kände kanarier driver restaurang Rapphönan!

(OBS MÅNDAGAR STÄNGT.)
I hjärtat av Gran Canarias mest storslagna bergsområde ligger restaurang Rapphönan – La Perdiz. Byggd helt i svenskt timmer av ”Sveriges mest kände kanarier” är restaurangen det självklara matstoppet under en bil- eller busstur genom det sagolika naturreservatet.

La Perdiz – Restaurang Rapphönan – är en välkommen oas som omväxling mot många av de kanska kala och kyligt dekorerade kanariska pubarna och restaurangerna vi är vana vid på ön. På La Perdiz brinner en brasa oftast i den öppna spisen, och det guldbruna timret riktigt lyser av värme.

Restaurangen är som en perfekt blandning av det naturligt svenska och det rustikt kanariska. Men så är byggnaden också helt och hållet byggd av Antonio Sarmiento, en man som är (nästan:-) lika mycket svensk som han är kanarier.

Maten är utsökt och portionerna är generös och rikligt tilltagna, med några av de bästa rätter det kanariska köket kan erbjuda. Generös är också Antonio själv, och han pratar gärna svenska med gästerna efter sina år i Sverige. Antonio är en hängiven Gran Canaria-vän och kan allt om vandringslederna och svampställena uppe i bergen – kunskap som han gärna delar med sig av.

Det finns nämligen gott om svamp på Gran Canaria, och många av de bästa svampställena finns alldeles i närheten. Det finns både kantareller och andra lokala varianter, som smakar väl så läckert när de tillagats av Antonio och hans kökspersonal i restaurang Rapphönan.

Men låt oss backa tillbaka lite. Vad har Antonio för koppling till Sverige? Varför talar han flytande svenska? Och ser han inte lite bekant ut?

Antonios relation med Sverige började på 60-talet, innan Kanarieöarnas ekonomi hunnit njuta av turismens frukter, och många Antonio liksom många andra kanarier hade det svårt ställt. Som så många andra kanarier på den tiden, sökte han sig därför till Sverige för att arbeta. Efter några år i restaurangbranschen fick Antonio en stor vänkrets i Sverige och gifte sig såsmåningom med svenska Karin, som han senare fick två döttrar med.

Men efter många år i restaurangbranschen började Anonio längta efter sitt hemland igen. Turismen gav nya möjligheter till inkomster och hela familjen flyttade till Gran Canaria, där Antonio fick jobb som portier på SunWing / Monte Rojo i San Augustin. Det var där han tillfrågades av en känd svensk komiker och underhållare om han ville vara med i en komedifilm om svenskarnas relation till Gran Canaria.

Det var så Antonio blev filmstjärna i en Sveriges genom tiderna mest populära komedi; Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” från 1980. Han spelar i filmen den sluge portiern som lyckas avspisa klagomålen från en sur charterturist genom att hålla upp en spegel för att visa att hotellet hade havsutsikt.

– Det var ett mycket trevligt avbrott i jobbet att vara med i filmen, berättar Antonio.

Fortfarande har Antonio väggarna fulla med tidningsurklipp och bilder från filminspelningen, trots att det gått nästan 30 år sedan Sällskapsresan.

– Jag har urklippen uppe mest för att folk fortfarande tycker det är så roligt att se dem, säger Antonio och skrattar.

Två år efter ”Sällskapsresan” blev Antonio änkeman och ensamstående med sina två döttrar. En tid av hårt arbete. Han bestämde sig för att skapa en restaurang i Tejeda, och köpte två friggebodar där han bodde med flickorna medan han dubbelarbetade och pendlade mellan jobbet i San Augustin och byggnationerna i Tejeda.

Han importerade allt virket från Sverige i tre fullproppade containrar, och han har gjort hela arbetet själv. Det gäller inte bara träarbetena, utan även murar, golv och och trädgårdsgångar. Till och med stenarbetena har han gjort själv.

Nu ägnar han tiden åt att driva restaurangen och finputsa på huset. Till sin hjälp att driva restaurangen har han sin unga vackra hustru Isabel och sina två döttrar Karolina och Monika, som kommer och hjälper till ibland.

Men på onsdagar, då håller restaurangen stängt, för då är Antonio ute och jagar rapphöns med sina prisbelönta pointerhunder eller plockar svamp på sina favoritställen i de kanariska bergen.

Så här hittar man till La Perdiz: I byn Tejedas ena ände ligger en DSC01238bbensinmack och en busstation. Restaurangen ligger cirka 300 meter därifrån, upp i backen.

Klicka HÄR för att se vimmelbilderna i storformat!

OBS! RESTAURANG LA PERDIZ HÅLLER STÄNGT UNDER SOMMARMÅNADERNA
Foto: Leif Kempe
Text: Björn Ulfsson / Bengt Björnekärr


Comments

 1. Rita Solberg says

  Hej Antonio

  Vi hade tänkt att komma och hälsa på din resturang denna gången som vi är på semester på Gran Canaria. Jag pratade med dig för något år sedan i telefonen. Min son hade i uppgift från skolan att hitta svampar på Gran Canaria, och vi skulle komma till dig… Men då när vi ringde hade du din resturang stängd.

  Men när är det du öppnar igen din Resturang. Vi kommer i morgon Onsdag 1/8 till Anfi del Mar och stannar till 15/8.

  Hoppas på ett besök, det ser väldigt trevligt ut i din resturang.

  Jag tittar in på min mail under semestern och ser om du svarat mig, kanske vi ses.

  Mvh Rita Solberg, Torbjörn Martinsson och Rasmus Solberg från Sverige. :o)

 2. Franco Rossetti says

  Hola Antonio!
  Un grande saluto da Franco che travaccava como camarero
  con GIULIO AMICO. Pizzeria Roma etc! Del Garda etc etc.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: