Kommunal tabbe i Mogan försenar ny sötvattenanläggning

Foto: Hugo Ryvik / Canariajournalen.no. Hotellen i Mogans kommun är i skriande behov av mer färskvatten. Men det kan dröja minst ett och ett halvt år innan den nya avsaltningsanläggningen blir klar.

Foto: Hugo Ryvik / Canariajournalen.no.
Hotellen i Mogans kommun är i skriande behov av mer färskvatten. Men det kan nu dröja minst ett och ett halvt år innan den nya avsaltningsanläggningen blir klar.

Ett misstag i kommunstyrelsen i Mogan på Gran Canaria kommer att försena byggandet av en avsaltningsanläggning i Playa de Mogan för att producera färskvatten från havsvatten. Hotellen i området är i desperat behov av sötvatten och förseningen av den nya anläggningen hämmar därför kommunens och näringslivets ekonomiska tillväxt på flera plan.

Hugo Ryvik <[email protected]>

Turist och fiskeorten Puerto de Mogans sötvattenresurser ligger förvärvarande på  bristningsgränsen. Ett nytt Radisson Blu-hotell, Radisson Blu Resort & Spa Gran Canaria i Mogan med över 900 bäddar, med invigning den 15 december, kommer att kräva ännu mer vatten. Dessutom sätter vattenbrist stopp för nya, planerade hotellprojekt, vilket är hämmande för kommunens ekonomi.

Ett kontrakt för byggandet av en ny avsaltningsanläggning för havsvatten tilldelades i höstas företaget Canaragua concesion SA med en gräns på högst 14 månaders konstruktionstid. Nu visar det sig att det är oklart vem som äger en del av marken som kommer att användas av avsaltningsanläggningen, skriver tidningen Maspalomas News.

Innan ägandeförhållandena för marken har fastställts och förtydligats, är det inte möjligt att börja bygga,  betonade NCs representant Isabel Santiago i ett möte i stadshuset på torsdag.

Santiago hävdar att detta var en viktig detalj som grovt förbisågs av den sittande kommunstyrelsen när anbudet lades.
Efter att ha blivit medveten om problemet, satte kommunen igång undersökningar för att avgöra vem som äger marken. April 11 utfärdades en bulletin från samhället i frågan.

Förseningarna för avsaltningsanläggningen kommer enligt uppgift att bli minst tre månader. Enligt Isabel Santiago kommer byggnadsarbetet därför inte att kunna påbörjas i år.
Det är långt ifrån första gången det varit missförstånd och förseningar för offentliga byggprojekt i området. I Arguineguin är en planerad expansion och rekonstruktion av huvudvägen genom staden försenad på grund av att alla nödvändiga tillstånd inte kunnat skaffas fram i tid.

Puerto de Mogan har även en halvfärdig ny  busshållplats där byggnationen stått still i nästan två år efter att byggföretaget gick i konkurs. Även detta fall, har tidigare kritiserats för att kommunstyrelsen gett kontraktet till ett pris som var för lågt för att bygget skulle kunna gå ihop.

Kontroverser har också uppstått i samband med uppförandet av en ny sandstrand i Tauro, där bygglov beviljats utan klargörande om privatägd mark på stranden. Sanden var redan  utplacerad i somras, men stranden är fortfarande inte öppen för att användas.

Denna  artikel levererades av vår innehållspartner Canariajournalen.no där den först publicerades.


Comments

  1. Lasse Larsson says

    Hej! Finns det bilder eller webbkamera på nya stranden i Tauro? Är intresserad om husen är rivna där man alltid äter gambas vid nya stranden. Lasse

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: