Plan nödlandade utan landningsställ på Gandor

Foto: Leif Kempe

Foto: Leif Kempe

Ett ATR CanAir (Binter) flygplan har gjort en  nödlandning på Gran Canaria flygplats. Under starten från flygplatsen på ön La Palma , skadade och förlorade planet en del sitt landningsställ. Anledningen till planets skador är ännu okänt.

På planet färdades inga passagerare. Endast tre besättningsmedlemmar fanns i kabinen. Enligt tidningen La Provincias källor , så hade piloten dumpat överskottsbränsle från flygplanet innan nödlandningsmanövern påbörjades. Piloten gjorde också två provnedstigningar innan nödlandningen genomfördes på det tredje försöket.

Incidenten inträffade för några dagar sedan på Gran Canarias flygplats Gandor.

Kanarieöarnas öregering aktiverade omedelbart sin handlingsplan för flygolyckor, innan planet ens nådde marken. Lyckligtvis klarade sig de tre i besättningen till synes utan skador strax efter landning. Brandbekämpningsfordon utplacerades efter landning för att utföra säkerhetsprotokoll och inspektera landningsbanan.

Det ansvariga flygbolaget Binter har rapporterat att det rörde sig om en utbildningsflygning utan passagerare, och flygningen utfördes på ett ATR 72 flygplan. De bekräftade också att planet landade på Gran Canarias flygplats Gandor utan att orsaka allvarliga skador på varken flygplan, flygplats eller människor. Anledningen till nödlandningen verkar vara att landningsstället  fastnat under flygplanet.

Företaget säger i ett uttalande att de tre besättningsmedlemmarna ombord hade upptäckt ett problem med landningsstället under flygning, så piloten fortsatte att tillämpa etablerade nödprotokoll, vilket bland annat innebär att de dumpade allt bränsle som inte var nödvändigt för landning. (Detta är en procedur för att minimera effekterna av brand eller explosion vid en eventuall krasch.)

Binter har förklarat att de är mycket nöjda med besättningen, som ”löste händelsen med stor professionalism”.

Samtidigt meddelade de att de kommer att grundligt utvärdera händelsen för att klargöra orsakerna till skadorna på landningsstället, och tillade att planet kommer att repareras och kontrolleras innan det återvänder till normal tjänsteverksamhet.

Källa: La Provincia


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: