Svag vind gav trög start i ARC

Kanarielivs fotograf Leif Kempe var som vanligt på plats under folkfesten i söndags då segelkryssarna for iväg i ARC-tävlingen mot Karibiska öarna. Foto; Leif Kempe / Kanarieliv

Kanarielivs fotograf Leif Kempe var som vanligt på plats under folkfesten i söndags då segelkryssarna for iväg i ARC-tävlingen mot Karibiska öarna. Foto; Leif Kempe / Kanarieliv

Klockan 12 i söndags gick starten för ARC med drygt 200 havskryssare på startlinjen. Det är det 30:e evenemanget av detta slag som gick av stapeln.

Tyvärr var den sydliga vinden svag så det blev inga rivstarter. Vid 16.00-tiden låg fortfarande stora delar av kryssarflottan med sparsamt fyllda segel i höjd med flygplatsen Gando på öns östra kust.

Normalt brukar de flesta vid denna tidpunkt vara ur sikte från Gando, men mörkret hinner nog falla innan man rundar Gran Canarias södra spets.
Det återstår då cirka 2 500 distansminuter till målet – Santa Lucia – i Karibien.

Det är även normalt att resan tar ca. 20 dygn för de flesta båtarna.

Det är världens största segelarrangemang för havskryssare med start i Las Palmas och mål i Santa Lucia i Karibien.
Totalt har det nu 30-åriga segelevenemanget samlat inte mindre än 275 farkoster inför årets rally. Den 6:e november avseglade 75 av dem för att ta rutten via Cap Verde.

Huvudklassen startar således på redden i Las Palmas och efter 15-20 dygn till havs bör de flesta ha nått hamnen i Santa Lucia.
Det finns flera fina utsiktsplatser för att följa starten. De flesta väljer att stå i trakten av San Telmo, som ligger ungefär i höjd med startlinjen.

Åtskilliga båtar hade då redan anlänt till sportbåtshamnen – El Muelle Deportivo – för att delta i en del navigerings- och säkerhetsseminarier men också för att bunkra inför resan över Atlanten.

SÖNDAGEN DEN 13:e NOVEMBER KL. 12.00 bjöds det på en invigningsceremoni i sportbåtshamnen med musik och tal av arrangörer och representanter för Las Palmas stad. Då hade de flesta lyxkryssarna anlänt och kontrollerat båtens utrustning samt stuvat in mat och dryck.

Det går bra att följa folkfesten och tävlingen via websiten: www.worldcruising.com

Klicka HÄR för att se bilderna i storformat!

Text: Bengt Björnekärr / Gran Canaria Aktuellt (Facebook-grupp)  Foto: Leif Kempe

arc0251


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: