Kanareöarnas president vill sätta press på turistföretagen att skapa fler jobb – för kanarier först

fernando-clavijo

Ordföranden för Ejecutivo Canario, Fernando Clavijo (CC) uppmanar turistnäringen att bli mer delaktiga i att skapa arbetstillfällen och krävde i första hand branschsamarbete för att säkra att kanariska jobb i första hand blir tillsatta av kanarier.

Clavijo gjorde uttalandet under symposiet ”VI Puchero Canario”, som anordnades av turistnäringen och höga chefer inom kanariska myndigheter.

Den nationalistiska ledaren påminde om att Kanarieöarnas ekonomi växer över det nationella genomsnittet  – 6,1% jämfört med 2,6%  för Spanien som helhet. Turismen har för första gången uppnått 9 miljoner utländska besök i slutet av det tredje kvartalet i år.

Samtidigt kan man konstatera att den relativt stora ekonomiska tillväxten inte skapar jobb för lokalbefolkningen i den utsträckning som man skulle kunna önska:

– Jag gör en liten blinkning till företagare  att tänka på kanarierna först. Trots att vi skapar många nya arbetstillfällen, sänker vi idag samtidigt arbetslösheten i långsammare takt än i resten av Spanien. Detta  beror på att vi fortfarande är mer benägna att föra in externa arbetstagare för att fylla de jobb som genereras på Kanarieöarna,  menar  Clavijo.

”Även om vi är glada att ekonomin skapar sysselsättning, kan vi inte vara helt nöjda förrän arbetslösheten sjunker i samma grad som sysselsättning som genereras”, avslutade Clavijo.


Comments

  1. Ja och vad beror det på att kanarierna inte anställs i första hand? Kan det bero på att stora flertalet bara pratar spanska? Utbildning, utbildning och utbildning.

    • Helt rätt Jens, det kanariska samhället är dåligt på engelska, och det stora flertalet tycks ha en negativ inställning till att lära sig. Situationen på spanska fastlandet är helt annorlunda. Därför undrar jag om utbildning räcker – vissa vill lära sig, andra inte. Det borde nästan till ett utbildningstvång inbyggt i den spanska a-kassan – eller nån annan åtgärd som tvingar fram ett engagemang för att lära sig minst ett annat språk. Man förstår inte hur kanarierna tänker; att inte kunna engelska idag är ett stort handikapp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: