Svenskt företag upgraderar elen på Kanarieöarna

Foto: ABB

Foto: ABB

NÄRINGSLIV/TEKNIK.  Det svenska företaget ABB har fått ett kontrakt från Red Electrica Spanien (REE) för uppgradering av infrastruktur för kraftöverföring på Kanarieöarna. Enligt villkoren i avtalet kommer ABB att leverera gasisolerade ställverk (GIS) och shuntreaktorer.

ABB: s vd för högspänningsprodukter Giandomenico Rivetti säger att ”ABB: s kompakta GIS-teknik kommer att bidra till att stärka infrastrukturen för kraftöverföring på de natursköna Kanarieöarna och öka kapaciteten med miminal  miljöpåverkan.”

Kanarieöarnas transmissionsnät omfattar cirka 1,350km av kraftledningar och 50 transformatorstationer. REE har-arbetat med uppgraderingsprojekt sedan 2011 i nom projektet MAR. Arbetet kommer att ta itu med den befintliga infrastrukturens brister och integrera de förvärvade tillgångarna i REEs övervakningssystem för att säkra elförsörjningen i ögruppen.

ABB kommer att ansvara för projektering, leverans, och installation på en 145 kilovolt (kV) och en 72kV GIS-anläggning, som kommer att installeras i tre inomhus transformatorstationer som  ligger på öarna Lanzarote och Fuerteventura.

I uppgraderingsarbetet ingår även konstruktion, leverans, och installation av  tre shuntreaktorer på 6 megavoltampere reaktiv (Mvar) 72kV och 132kV 9MVAr  som ska installeras i samma transformatorstationer på Lanzarote och Fuerteventura.

Uppgraderingsarbetet beräknas vara klart nästa år och efter slutförandet, kommer det att  kunna göras en sammankoppling mellan elsystemen på öarna.

Utöver detta projekt kommer ABB att stödja REE med en uppgradering av infrastruktur för elöverföring landet med sju enfas 200 megavoltampere (MVA) 420 kV autotransformatorer.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: