Australien och Gran Canaria toppar reslistan i jul

Känguru-feber! Australien utmanar nu Spanien som svenskarnas resmål i vinter pga billiga biljetter. Men Gran Canaria är fortfarande i särklass populärast. Foto: Wikipedia Commons

Känguru-feber! Australien utmanar nu Spanien som svenskarnas resmål i vinter pga billiga biljetter. Men Gran Canaria är fortfarande i särklass populärast. Foto: Wikipedia Commons

Resandet under helgledigheterna ökar bland svenskarna. Den absolut mest populära destinationen är Gran Canaria, men utstickaren är Australien.

Svenskarna är ovanligt resesugna i vinter och det påverkar även resandet under jul- och nyår. Bokningarna ökar med 16 procent jämfört med i fjol. Detta trots att det är en riktig arbetsgivarjul i år och att svenskarna bara får 2,5 bonusdagar under nyår och trettonhelg, jämfört med 5,5 dagar i fjol.

Spanien och GC populärast

Allra flest åker till Spanien, men det semesterland som sticker ut är Australien, dit bokningarna ökar med 66 procent. Det enskilt mest bokade resmålet är Gran Canaria, följt av Bangkok och London. Det visar färsk statistik från Ticket Privatresor, Sveriges största privatresebyråkedja.

Landet ”därunder ” sticker ut

Australien är den stora raketen under jul och nyår. Landet klättrar från plats 22 i fjol till plats 8 i år på listan över de populäraste semesterländerna tack vare en bokningsökning på 66 procent jämfört samma period i fjol. Fler flyglinjer och ökad konkurrens till Australien i vinter har bidragit till att snittpriset på flygbiljetter har fallit med 24 procent under perioden.

Australienbiljetterna ovanligt billiga

–  En resa till Australien finns på många ”svenskars bucket list” och ovanligt många svenskar förverkligar sina drömmar i jul tack vare att flygbiljetterna dit är ovanligt billiga i vinter. Det som lockar är rundresor och att uppleva allt från vildmark och exotiska djur till fantastiska stränder och storstäder som Sydney och Melbourne, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor o ett pressmeddelande idag.

Sydney julens uppstickare

Enligt statistik från Resia så ligger Phuket, Miami och Bangkok fortfarande högt på svenskarnas önskelista. Men den verkliga raketen är australienska Sydney, dit boningarna ökat hela 150 %.

– Tidigare var Australien ett resmål många svenskar bara drömde om – nu blir drömmen en verklighet för allt fler. Att försäljningen av julresor inte minskar mer i år är ett kvitto på att allt fler vill fly julstressen här hemma och istället njuta av sol och värme. Antalet röda dagar verkar inte spela så stor roll – man vill åka i alla fall, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Billigare resor pga få klämdagar

Snittpriserna på resor i jul har minskat med 14 procent jämfört med fjolårets arbetstagarjul, då priserna sköt i höjden. Semesterläget i år har också bidragit till att kortsemestrar på 3-4 dygn ökar kraftigt och att bokningarna av storstadsresor skjutit i höjden (+ 25 procent).

–  Många är sugna på en härlig vintersemester och det är ofta lättare att ta långledigt under julhelgerna än under resten av vintern. Den som tar ut sju och en halv semesterdagar kan vara ledig 16 dagar ledigt i sträck, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Storstadssemester bäst för de som måste jobba

–  De som har ont om semesterdagar och ändå vill åka iväg väljer en storstadssemester. London är allra mest bokade storstaden, men även Amsterdam, New York och Prag ökar i popularitet i jul.

Spanien, Thailand och USA toppar

Spanien är det land som lockar flest svenskar och Gran Canaria är svenskarnas resmål nummer ett på julsemestern. Även Thailand är ett populärt resmål under julhelgen, men trean USA knappar in på duon i topp tack vare en ökning av bokningarna på 29 procent.

Enligt Resa så hamnar Sydney på sjunde plats på årets topplista över resor med avresa 18-25 december. I fjol hamnade resmålet inte ens på topp 30. Årets bokningssiffror bekräftar också att suget efter Thailand är större än på länge.

Efterfrågan på långresor stor

– Kanarieöarna är som vanligt i topp, men vi är överraskade över att efterfrågan på långresor är så stor trots en dålig jul. Det stora intresset för Australien kan bero på att resorna är betydligt billigare idag. Men det handlar mest om allt som landet har att erbjuda när det gäller natur- och djurliv, stränder och kulturutbud. Att livet i Australien är väldigt enkelt och avslappnat, samt att australiensarna på många sätt påminner om oss svenskar är också något som lockar, menar Lina Eklund som tidigare har varit bosatt i Sydney.

Hit reser svenskarna i jul – hetaste semesterländerna

 1.Spanien (1)
2.Thailand (2)
3.USA (3)
4.Storbritannien (4)
5.Förenade Arabemiraten (5)
6.Tyskland (6)
7.Nederländerna (ny)
8.Australien (ny)
9.Mexiko(7)
10.Frankrike (8)

Hit reser svenskarna i jul – hetaste resmålen

 1.Gran Canaria(1)
2.Bangkok (2)
3.London (5)
4.Teneriffa (4)
5.Phuket (3)
6.Miami (7)
7.Dubai (6)
8.Amsterdam (ny)
9.Krabi (8)
10.Malaga (10)

Källa: Ticket, bokningar till och med 27 november med avresa under jul och nyår.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: