Rättsmedicinsk undersökning av Gran Canarias urinvånare visar på våldsamt och ojämlikt samhälle

Detta kranium från en urinvånare på Gran Canaria visar delvis läkta skallskador från ett trubbigt föremål, kanske en sten eller hårda slag med en knytnäve. Skadornas slag visar på ett våldsamt samhälle, snarare än ett samhälle där skadorna uppstod i samband med olyckor. Foto: Museo Canario

 Våldet bland de gamla urinvånarna i Gran Canaria i forna tider skulle kunna vara mycket mer utbrett än man tidigare trott, enligt en ny studie där man funnit att en av tre män (33%) och nästan en av fem kvinnor (18%) hade skallfrakturer.

Museo Canario har under flera månader gjort en inventering av sina rika antropologiska samlingar av de gamla urinvånarna på Gran Canaria. Genom att använda rättsmedicinska metoder har man kunnat kartlägga hur kranierna i samlingen fått sina skallfrakturer.

331 dödskallar från Guayadeque har undersökts

Foto: Museo Canario

I detta fall är det i en samling av 331 skallar hämtas från olika gravar i Guayadeque-dalen, ett av de mest befolkade områdena innan den spanska erövringen av Gran Canaria.  Gravarnas ålder varierar från det sjätte århundradet efter Kristus fram till början av erövringen på fjortonhundratalet.

Curatorn för Museo Canario, Teresa Delgado, presenterade i veckan vid en konferens resultatet av detta arbete, som visar att 27% av individerna som analyserats, oavsett kön, har frakturer i skalle eller i ansikte.  Frakturerna var dödliga i 4,5 procent av fallen.

Delgado förklarade för EFE att  moderna rättsmedicinska metoder visar att majoriteten av dessa frakturer förmodligen inte var resultatet av en olycka, utan en attack från person till person.  Forskarna anser sig ha en hög grad av säkerhet kring detta på grund av typen av fraktur och dess placering på kraniet.

Skallskadornas natur stärker misstanke om våld

Undersökningen av dessa skallar visar olika data: 66% av de observerade frakturerna var i pannbenet och ansiktet.  Resten koncentreras främst i sidan av huvudet. Företrädesvis är frakturerna på vänster sida, vilket ytterligare förstärker misstanken om våld, eftersom det avslöjar det vanligaste slaget i en kamp, ​dvs slag mot ​ansikte orsakats av en högerhänt.

Läs hela artikeln på svenska hos vår innehållspartner Canariajournalen.se!

 

 

 

 

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: