Möt Sofia Jonsson – Årets svenska Lucia på Gran Canaria

Sofia Jonsson, årets svenska Lucia på Gran Canaria. Foto: Per Lundström

Årets svenska Lucia på Gran Canaria är Sofia Jonsson, 18 år, från Piteå. Sofia jobbar inom hemtjänsten och är även volontär i Piteå församling där hon jobbar med ungdomar i behov av särskilt stöd.

Kröningen sker i Svenska Kyrkan i San Augustin, (Templo Ecuménico) måndag den 12:e december 20.00.

Sofia Jonsson valdes ut av Norrbottenskurirens läsare, och traditionen att skicka ner svenska Lucior från Norrbotten till Gran Canaria är ett samarbete mellan Lions Club och tidningen Norrbottenskuriren.

Kanariska Luciafirandet – en invecklad katolsk ritual med magisk kraft att hela dålig syn

Text och foto: Björn Ulfsson
Tiotusentals människor brukar delta varje år i firandet av Lucia som på Gran Canaria. Förutom att de kanariska deltagarna, precis som vi svenskar – gärna intager ett och annat glas alkoholhaltig dryck under denna dag – så har kanariskt Luciafirande ganska få likheter med det svenska firandet.

På Gran Canaria firas Lucia nämligen på det ursprungliga katolska viset, och förutom att Santa Lucia fått äran att vara skyddshelgon för den kanariska byn Santa Lucia de Tirajana, så är hon också skyddshelgon för synen.

Många inslag i den här processionen- och de flesta andra kanariska fiestor – kan tyckas bizarra för oss svenskar, som tex den här offergåvan i form av ett avhugget grishuvud i en korg, som ”offras” på kyrktrappan tillsammans med ”blote” av mjölk och vatten. Den här ”offerceremonin” utförs av den svenska Lucian, som offrar mjölken, och den kanariska som offrar vattnet. Man häller vattnet och mjölken på kyrktrappan för att på ”magisk” väg försäkra sig om god skörd för bönderna.

Dessa seder kommer från urgamla jordbrukstraditoner som bottnar i katolicismens 2000-åriga historia, och därmed till och med ännu längre tillbaka i de sydeuropéiska hednareligionerna.

Dessa traditioner har överlevt på Gran Canaria i högre grad än kanske någon annanstans i Europa.

Lucia är dock i högsta grad en katolsk högtid, och hela nio präster brukar delta i den nära två timmar långa mässan i Santa Lucia de Tirajana den 13 december. När mässan är över bär byns män runt den stora helgonbilden i en enorm procession på gatorna, följda av tiotusentals trogna pilgrimmer som sjunger och ber till helgonet.

Pilgrimmer från hela den kanariska övärlden reser hit för att delta – människor som är blinda eller har ögonproblem, och som hoppas på hjälp och bättring från helgonet. Många kommer också för att be för nära och kära som är sjuka och inte kan delta.

Otaliga kanarier menar att de upplever ”healing” när de deltar i processionen, och dessa djupt troende katoliker anser att Jungfru Maria och helgonet Lucia står för kraften bakom detta ”mirakel”.

Den svenska lucians deltagande är begränsat till en hederplats i både kyrkan och processionen. Sjunga får hon inte göra, eftersom Sverige är ett protestantiskt land och Luciafirandet anses mer som en sekulär tradition i Sverige.

Men kanarierna som deltar i firandet uppskattar verkligen den svenska närvaron, och under dagens gång brukar Lucian få hundratals kindpussar och kramar medan kamerorna blixtrar.

Obs! De senaste åren har kröningen av Lucia varit i Santa Ana-kyrkan och Engelska kyrkan i Las Palmas. Från och med år 2015, är kröningen tillbaka i syd. 

Kröningen och det svenska Luciafirandet med de sedvanliga sångerna – blir i år 2016 måndagen den 102:e december klockan 20:00 i kyrkan Templo Eucomenico i Playa Inglés.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: