En uppsjö av domstollsfall mot timeshare-företag på Kanarieöarna

Anfi del Mar är det timeshareföretag som till dags dato har flest domar mot sig i spanska Högsta domstolen, men det kommer hela tiden nya domar mot andra timeshare-företag också. Foto: Hugo Ryvik

Flera hundratals timeshare kunder har vidtagit rättsliga åtgärder mot flera timeshare-företag på Kanarieöarna för att få kontrakt annullerade och få sina pengar återbetalade. Väldigt många segrat i domstol, men timeshare-företagen fortsätter att bekämpa stämningarna med näbbar och klor.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Läs hela denna artikel på svenska hos vår innehållspartner Canariajournalen.se 

 Efter en uppmärksammad dom i den spanska högsta domstolen i januari 2015 där den norska kvinnan Tove Irene Grimsbo vann sitt fall mot Anfi del Mar, Gran Canaria, har många missnöjda timeshare-kunder insett att de kan ta sig ut ur sina kontrakt utan att förlora alltför  mycket pengar.

Upp till 50.000 euro

Grimsbo-domen bildade prejudikat, och ett antal efterföljande domar från Högsta domstolen med samma resultat stärker intrycket av att det finns goda möjligheter att vinna.
De flesta som har vunnit hittills har tilldelats mellan 10.000 och 50.000 euro.

Driver fall mot åtta timeshare-företag

Advokat Javier Correa Guimerá i Arguineguin sydväst på Gran Canaria är en av många advokater som tar sig an sådana fall.
För närvarande driver han 52 fall mot timeshareklubbar som Anfi, Silver Point, Diamond Resorts, Fairways Club, Puerto Calma, McDonalds, Regency Country Club och Royal Park Albatros (Muthu Group), berättar han för Canariajournalen.
Sju av dessa fall driver han för norska kunder. Minst tio av fallen kommer att gå till domstol snart, enligt Correa.

Driver 120 fall i domstol

Advokatföretaget Timeshare Reclaim och Consulting (TRC) i Mogan på Gran Canaria, som startades för två år sedan, har cirka 120 fall som har presenterats i domstol och cirka 50 som hålle rpå att förbereas, säger Hanne Haavaldsen, som arbetar för företaget.
Fem eller sex av dem som väntar enligt uppgift på domoch sju eller åtta väntar på rättegång i annan domstol.
Företaget har både norska och svenska kunder som rest stämningar mot Holiday Club och Puerto Calma Group på Gran Canaria, men ingen har haft rättegång ännu.

Svensk kvinnas fall snart upp i rätten

Först av dessa fall är en svensk kvinna som ska ha sin rättsak i första instans, det vill säga lokal domstol i San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria, i april, enligt Haavaldsen.
En annan advokatbyrå på Gran Canaria skriver på sin hemsida att de har minst 800 fall pågående mot timeshare-företag, de flesta av dem på Kanarieöarna, och att de vinner många fall. Detta företag har inte svarat på Canariajournalens frågor.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: