Klagomål om regleringen av privat bostadsuthyrning till turister prövas hos Ombudsmannen

Lägenheter i San Agustin, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

De första klagomålen från fastighetsägare i regleringen av privat bostadsuthyrning för turister på Kanarieöarna och Balearerna kom 2016 till ombudsmannen, som enligt uppgift om undersöker om förordningen innebär brott mot äganderätten och näringsfriheten.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Detta framgår av årsrapporten för 2016 från ombudsmannen.

Strikt reglering

På Kanarieöarna blev en starkt kritiserad ny lag om uthyrning av fritidshus införd 2015.  Den ställer krav och stora begränsningar för kortsiktig uthyrning av bostäder till turister.
Bland annat förbjuder lagen sådan uthyrning i områden och i byggnader som är planlagda för turism, och där kooperativet inte godkännt en sådan uthyrning.

Lagen öppnar också upp för mycket aggressiva sanktioner mot fastighetsägare.

Lagen mötte en sådan hård kritik när den kom till parlamentet på Kanarieöarna under hösten 2015 att Parlamentet beslutade att be den kanariska regionala regeringen att lägga lagen på is tills dess att man hunnit utveckla och antaga en ny version. Konkurrensverket i Spanien kom också med skarp kritik av lagen.

Läs mer om lagen om uthyrning av privatbostäder


Comments

  1. Göran Adolfsson says

    Skulle vilja varna för en försäljare som arbetar med att sälja boende på Interval Internationals boende runt om i världen. Denne försäljare arbetar runt Costa Adeje på Teneriffa och riktar sig mot nordiska medborgare. Han har ett eget företag och säljer medlemskap i detta och Inteval International viket vi såg som en god investering. När vi sedan inte fick det medlemskap i Inteval International som stod inskrivet i kontraktet sade vi upp detta. Detta vägrar försäljaren godtaga och inte häller återbetala vår insats allt enligt vad som står i kontraktet. Vi tog kontakt med Intervals representant i norden som kontrollerade att försäljaren inte har några kopplingar till deras företag. De kontaktade försäljaren och förbjöd denne att använda deras namn eller logotype i sitt kontrakt. Vi vill därför varna alla som råkar ut för denna person för att tro på vad som lovas och de som eventuellt skrivit kontrakt med detta företag snarast tar kontakt för att kontrollera värdet på sitt avtal.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: