Ny fastighetslag Kanarieöarna vill förbjuda permanenta bostäder på tomter avsedda för turism

San Agustin på södra Gran Canaria är ett av konfliktområdena när det gäller samexistens mellan turism och boende. Fastighetslagen, lagen om semesterbostadsuthyrning och kommunal planreglering påverkar situationen. Foto: Hugo Ryvik

Ny vändning i privatuthyrningsfrågan:

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Amnesti för befintliga bostäder: Ägare av bostadsrätter som ligger i turistzoner , och som under perioden före den 1 januari 2017 har använts som permanenta bostäder, kommer att få amnesti. Det innebär att det fortfarande kommer at vara vara tillåtet att använda dessa som permanenta bostäder. Men de kan inte hyra ut till turister, vilket benämns ”semesterbostäder” i lagstiftningen på Kanarieöarna.

De är också fria att sälja bostäderna för fastboende eller för användning som rena turist bostäder, men inte för att blanda användandet, dvs fritidshus som hyrs ut till turister under perioder.

Detta är kärnan i ett kompromissförslag för en förändring i utkastet till den nya fastighetslagen på Kanarieöarna, och som godkändes enhälligt i det kanariska parlamentet på torsdag, enligt tidningen La Provincia.

Svårt problem

Frågan om samexistens eller inte mellan turistbostäder och permanenta bostäder på Kanarieöarna är en av de svåraste frågorna politikerna har att knäcka. I grund och botten tillåter inte lagstiftningen någon  samexistens – om tomten och området är planlagd för turism, ska det i princip inte vara någon bosatt där.

Problemet är att detta successivt skett under åren så att i vissa turistområden, till exempel Playa del Inglés, råder en förvirring, och de som har köpt enheter för användning som permanenta bostäder har gjort det i god tro.

Ett av problemen med samexistens är att olika infrastrukturkrav gäller för bostadsområden och turistområden.

Ett annat är att permanenta bostäder inom turistområden kan fungera som en broms när det gäller modernisering av turistområden som antogs av lagen i att ägare av fastigheter kan motsätta sig en sådan modernisering. Detta i sin tur kan leda till Kanarieöarna förlorar konkurrenskraft som turistmål.

Flera regler måste anpassas

En separat lag om uthyrning av fritidshus infördes 2015 på Kanarieöarna, men den blev nästan skrinlagd på grund av massiv kritik.

Fastighetslagen måste nu samköras med lagen om turismreglering, som kommer att ses över 2018, och lagen om uthyrning av fritidshus, som är i en förändringsprocess för närvarande.

Planregleringar inom kommunerna måste också samordnas med dessa lagrändringar

En ganska komplicerad affär, med andra ord.

70 tusen påverkas

70.000 villaägare  kommer att påverkas av lagen på södra Gran Canaria, samt områden som Puerto de la Cruz och Los Cristianos på Tenerife, Puerto del Carmen, Lanzarote och Corralejo på Fuerteventura, enligt en stödplattform för människor som drabbas av moderniseringen lag för turism, ”Plataforma de afectado por la Ley Turística”.

Tom Smulders, ordförande i en sammanslutning av hotellägare ”Asociación de Alojamientos Extrahoteleros de Las Palmas”, är mycket missnöjd med beslutet i parlamentet. Han sade till pressen att politikerna tror att de har kompromissat och därmed fattat ett bra beslut , men egentligen är det enligt Smulders ett ”djävulsk” beslut.

Smulders tror att det kommer att hämma den ekonomisk utvecklingen inom turismen och att politikerna nu dumpar problem i knät på de företag som sysslar med turism. Beslutet om amnesti för existerade husägare kommer att skapa konflikter och osäkerhet om turismregleringen,  hävdar han.

Det förväntas att den nya fastighetslagen på Kanarieöarna kommer att införas i juli efter att ha dragits i parlamentet i juni. Lagförslaget stöds av partierna CC, PP och ASG, som kommer att vara i majoritet.

Läs också

 Ny dom som upphäver delar av lagen mot uthyrning av privat blir överklagad

Fortsatt många svåra problemställningar för uthyrning  av privatbostäder till turister på Kanarieöarna

Domstol upphäver paragrafer i lagen om uthyrning av privatbostäder på Kanarieöarna


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: