Röd flagga för extrem värme på Gran Canaria

I juli 2015 och augusti 2016 var det också ovanligt varmt på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Direktoratet har fyra nivåer för värme varning och den högsta är röd. Röd flagg sätts endast in om hög värme väntas pågå i minst fem dagar.

Dessa platser kommer att vara särskilt varma

Det är i kommunerna Agaete, Agüimes, Ingenio, Gáldar, San Bartolomé de Tirajana och Santa Lucía de Tirajanasom det blir särskilt höga temperaturer på över 32 grader från idag och de kommer att stiga upp till lördag.

Temperaturen på dessa platser förväntas inte sjunka under 24 grader på natten.

Varning utskickad

Generaldirektoratet för folkhälsa, som samordnar progrmamet för förebyggande åtgärder vid höga temperaturer, har idag utfärdat en varning till kommuner, vårdcentraler och sjukhus i områden där det har anmälts mycket höga temperaturer.

Det är särskilt viktigt för de mest utsatta grupperna, äldre, barn och kroniskt sjuka att vidta försiktighetsåtgärder, påpekas det.

Följ dessa tips

Hälsodirektoratet betonar att det är viktigt att bibehålla vätskenivån i kroppen (dricka mycket) , undvika stora måltider och alkohol, och undvika solen och avstå från att utöva idrott utomhus vid middagstid.

Det är bäst att hålla sig inomhus vid middagstid, råder Direktoratet, men om du måste gå ut, är det viktigt att klä sig så att man skyddar sig från solen och bära en huvudbonad.
Undvik också drycker som innehåller koffein eller massor av socker. Ät hela frukter och sallader, och se till att skölja dem väl, är ytterligare råd.

Säkerställ god ventilation på natten

Ökade nattemperaturen kan störa sömnen.

Direktoratet betonar att det är viktigt att ha god ventilation i rummet med öppna dörrar och fönster för att förhindra en bastueffekt.

Om man trots dessa förebyggande åtgärder får symtom som kan tyda på värmeslag, såsom yrsel, rekommenderas att svalka sig med en svamp eller våta handdukar, ta ett bad om du inte är yr och dricka alkoholfria vätskor.

Om besvär kvarstår, kontakta läkare så snart som möjligt eller ring 112.

Mer information finns på www.canariassaludable.org.

Över gränsvärdena

Statliga väderinstitutet AEMET ansvarar för så kallade vädertrösklar, som varierar från provins till provins, och för de två provinserna på  Kanarieöarna är temperaturtröskeln 32 grader som den maximala temperaturen och 24 ° minimitemperatur under hela dagen.

Prognoserna från AEMET visar att temperaturökningar under de närmaste dagarna även i andra kommuner på Gran Canaria, Fuerteventura och Tenerife.

Läs också

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester


Kommentera

%d bloggare gillar detta: