Vad du bör veta om alger på Kanarieöarna

Alger observerade vid kusten i Mogan 18 juli. Foto: Mogan kommun

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Alger har nyligen observerats bland annat i turist kommunen Mogan på Gran Canaria, där kommunen gick ut med varningar mot att bada där det finns alger.

Presentera fakta om algerna

Radio- och tv-stationen RTVC har nu publicerat en artikel med frågor och svar om algblomningen på Kanarieöarna.

I artikeln, berättar botanikprofessorn Marta Sansón vid universitetet i La Laguna på Tenerife att mikroalger är naturliga organismer som under vissa omständigheter uppstår i kanariska vatten.

Dessa omständigheter kan vara höga temperaturer, såsom på sommaren, brist på havsströmmar eller långa perioder av Calima, ett väderfenomen där varma vindar för med sig torr sand från Sahara.
Detta kan få algerna att reproducera snabbt och göra att de förekommer i stora koncentrationer, och de kan försvinna igen lika lätt. Det är uppenbarligen omöjligt att förutsäga när och var algerna kommer att visa sig i stora mängder.

Kan lukta illa

Algerna är bruna till färgen och gör vattnet ogenomskinligt.

Eftersom det är organiskt material, dör de gradvis, och därigenom skapas en obehaglig lukt som kan förväxlas med lukt från avloppsvatten.

Ingen stor hälsorisk

De flesta mikroalger är inte särskilt skadliga för människor, men en del kan producera ämnen som kan orsaka olika hälsoproblem såsom hudsjukdomen dermatit.

Hälsomyndigheterna rekommenderar därför att inte komma i kontakt med alger eller få mycket  i munnen under bad och strandliv, eller att andas luft nära  vattnet där det finns alger eftersom det kan förekomma aerosoler som orsakas av vågor.

Kommunerna ansvarar för åtgärder som rör algblomning, och Världshälsoministeriet rekommenderar varningsskyltar och andra åtgärder för att varna människor. Den vanliga reaktinen från de kommuner där det finns alger är att uppmana folk att undvika bad.

Vanligare i tropikerna

Mikroalger är mycket vanligare i varmare, tropiska vatten än på Kanarieöarna.

De strandområden på Kanarieöarna som har drabbats hårdast nu i slutet av juli ligger på den södra sidan och på den norra sidan av Tenerife, Teresitas, La Gomera – särskilt Valle Gran Rey och Fuencaliente La Palma. Dessutom längs Mogan kommuns stränder sydväst på Gran Canaria.

Det är inte ofta det är mycket alger på Kanarieöarna. För sex år sedan var det en enorm algblomning vilket påverkade Lanzarote.

Det finns enligt uppgift inga kända rapporter om några fall av hälsoproblem efter kontakt med alger på Kanarieöarna.


Kommentera

%d bloggare gillar detta: