Kanarieöarnas flygplatser kan drabbas av strejk

Från El Prat flygplats i Barcelona. Foto: UGT

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Orsaken till strejken är låga löner, som enligt upppgift är  så låga som 700 euro per månad, många tillfälliga kontrakt och högt arbetstryck, enligt fackföreningarna CCOO, UGT och USO.

De anställdas rättigheter enligt kollektivavtal skall också ha blivit begränsade och det skall vara föreslaget att man sätter ett tak på löneökningen på 1,8 procent över tre år.

Samma säkerhetsföretag har kontrakt på Kanarieöarna

Säkerhetscheferna på El Prat flygplats är anställda i samma företag som även har kontrakt på Tenerifes två flygplatser, Gran Canaria flygplats, Lanzarote flygplats och La Palma flygplats, skriver Canarias 7-tidning.

Fackföreningarnas avdelningar på Kanarieöarna har hållit möten i flera veckor för att analysera situationen, men har ännu inte fattat några beslut om vilka åtgärder som ska vidtas.

Los Rodeos är närmast strejk

Arbetare på Los Rodeos, Tenerifes norra flygplats, lär dock ha varslat i ett möte att de går i strejk om det inte blir en lösning på situationen.

– Detta den första flygplatsen på Kanarieöarna där strejk är på tal, säger Fernando Torres, generalsekreterare för CCOO i Santa Cruz de Tenerife till Kanarieöarna 7.

Ett informellt datum för beslut skall vara satt till den 29e augusti. Fackföreningarna hoppas att träffa arbetsgivarna under de närmaste dagarna för att försöka komma överens.

Enligt Tornas uttalanden till tidningen har situationen för flygplatsarbetarna nått en punkt som är ohållbar. Arbetare på andra flygplatser än El Prat påstås inspireras av El Prat-arbetarnas strejk.

Fara för 24-timmars total strejk på El Prat

Fackföreningarna har varslaten 24-timmars strejk på El Prat från och med den 15 september om det inte finns någon överenskommelse innan 16 augusti.

UGT har varslat en partiell strejk på A Coruña och Santiago flygplats från och med den 20 augusti och har bett flygoperatören Aena om ett globalt avtal för att lösa problemen med säkerhetsvakterna,

Huvudkravet från fackföreningarna är att arbetarna skall få tillbaka den köpkraft, som har minskat med åtta procent, och att 700 nya säkerhetsvakter anställs hos flygplatsoperatörerna Aena och Enaire.

Läs också

Fakta om flyg till Gran Canaria


Comments

  1. I shall fly to El Prat Barcelona 19/9-27/9 2017, och vill veta angående strejk?? Mvh laila Nåvall

Kommentera

%d bloggare gillar detta: