Öppnar dörren för lyxcamping på Gran Canaria

Glamping-stugor i Costa Brava, Spanien. Foto: Creative Commons License

En ny förvaltningsplan för Gran Canaria öppnar för glamping, en form av lyxcamping med tillfälliga byggnader som snabbt kan monteras upp och ner.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Begreppet ”glamping kommer” från glamorös camping.

I den nya förvaltningsplanen, som presenterades igår av Ines Miranda, rådgivare för territoriell politik på Gran Canaria, blir det från och med nu  förändringar i regleringen av camping och fritidsområden på ön. Planen är planerad för offentligt samråd till den 27 oktober.

Måste smälta in i landskapet

Glampingstugor är enligt uppgift av hög kvalitet och bör passa in i olika landskap utan några ingrepp i miljön. Stugorna ska så lätt som möjligt smälta in i naturen.

Stugorna måste vara självförsörjande med el och vatten och ska ha egna avfalls- och dräneringssystem utan att behöva anslutas till det centrala nätverket. De bör vara utan stängsel och andra gränshinder.

Många kriterier

Glampingområdena ska ha högst 25 stugor per hektar mark och ska ligga väl utanför stadsområden och minst 200 meter från turistområden.

De får inte ligga i skyddade naturområden eller områden där hotade arter av flora och fauna, unika geomorfologiska formationer eller områden med särskilt etnografiskt, historiskt eller arkitektoniskt intresse existerar.

De ska inte heller lokaliseras nära stadens centrum för att förhindra att de blir en del av staden eller ligga inom kustområdet mindre 100 meter från havet. Det är förbjudet att kapa träd eller grenar av träd och att bränna dem, eller att använda strömförsörjning och lämna avfall i miljön.

Glamping är en trend som har blivit starkt populär under det senaste decenniet. Ordet glamping föddes först 2006.

Läs också

Camping på Gran Canaria

Länkar

Glampinghub


Comments

  1. Gunilla lindström says

    Bra info

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: