Branden har blossat upp igen – svensk kvinna kan ha omkommit

Kvinnan som omkom i branden bodde i San Mateo kommun i de centrala bergsområdena på Gran Canaria. Arkivfoto: Hugo Ryvik

Det har bekräftats idag att en kvinna har omkommit i skogsbranden på Gran Canaria, och det kan vara en 61-årig svensk kvinna som varit saknad sedan onsdagen, enligt Kanarieöarnas regionala regering. 

I natt blossade skogsbranden upp igen, och härjar nu i nio kommuner på ön. 

Av Hugo Ryvik <[email protected]
En kvinna ska ha blivit funnen död 600 meter från den svenska kvinnornas bostad, enligt den regionala regeringen på Kanarieöarna.

Svenska konsulatet på Gran Canaria kan inte bekräfta till Canariajournalen om det är den saknade kvinnan.

Mycket tyder på att det är den saknade
Presidenten för örådet på Gran Canaria, Antonio Morales, sa på en presskonferens idag att ett par glasögon som lär tillhöra den saknade kvinnan hittades där hon låg, men det kan först avgöras om det verkligen är svenskan när en obduktion har gjorts.

Den svenska kvinnan har saknats sedan invånarna i Llanos de Ana López i San Mateo kommun evakuerades under onsdagen när brandfronten närmade sig.

Kvinnan bodde enligt uppgift ensam i ett hus i 15-20 år, enligt ordföranden Vega de San Mateo.

Hon skall ha senast setts i livet när hon var tvungen att släppa ut sina djur på onsdagen i samband med brandvakt.

Tungt slag
Kanarieöarnas minister för territoriell politik, Nieves Lady Barreto, säger att upptäckten av den döda är ett tungt slag för de som arbetar med att släcka branden.

Hon uppmuntrar boende att sätta sig i säkerhet först och följa rekommendationerna för evakuering. Både idag och imorgon kommer branden att ha säkerhetsnivå två, säger hon.

 

Helikopter och flyg skall sättas in i brandsläckningen igen i dag om vädret vädret inte blir för dåligt. Bilden är från igår. Foto: Hugo Ryvik

Blossade upp igen i morse

Under de tidiga morgontimmarna idag reaktiverades skogsbranden på Gran Canaria och spreds sig söderut från området Llano de La Pez, enligt ett Twitter-meddelande från nödcentralen strax före klockan 9 lokal tid. Detlär ha bossat upp igen runt midnatt.

Branden ska nu även vara aktiv i Cueva Grande i San Mateo.

Titta på video från kampen mot flammorna ikväll (Canarias 7)

Nio kommuner på Gran Canaria påverkas nu av elden, som också omfattar de skyddade naturområdena Parque Rural El Nublo, Riscos de Tirajana, Parque Protegido de la Cumbre och Los Marteles.

Kraftig vind kan göra att branden sprids
Väderprognoserna från Aemet ser inte bra ut på möjligheterna att kontrollera och släcka branden.

På en presskonferens i dag sa Jesús Agüera, Aemets talesman för Kanarieöarna, att den blåser 40-50 kilometer i timmen från norr med kraftiga vindkast, och detta kommer att fortsätta hela dagen.

På grund av de många och djupa ravinerna i brandområdena förändras vinden hela tiden, säger han.

Det finns möjligheter för lite regn, men mindre sannolikhet för nederbörd i morgonen och de närmaste dagarna. Luftfuktigheten i brandområdena är emellertid fortfarande ganska hög.

Svåra förhållanden under natten
Nattens brandsläckningsarbete lär ha varit mycket svårt på grund av vindar som tidvis nådde upp till full storms styrka, enligt Baretto.

Efter att branden blossade upp i två områden igår kväll, och spred sig sig ett stycke längre till Llanos de la Pez och Cueva Grande, bör dessa två områden ha stabiliserats och branden stannade inom begränsningslinjerna.

Den blossade även upp utanför begränsningslinjerna Alto de los Madriles och Risco de Tirajana.

De områden som berör mest är de som ligger söderut, Taidía, Tejeda och Llanos de la Pez.

Mycket av resurserna läggs på dessa platser för att förhindra spridning. De närmaste dagarna kommer att vara avgörande för huruvida begränsnigslinjerna kan hållas, säger Baretto.

Enligt Baretto har brandingenjörer uppskattat att elden har potential att växa så stor som upp 10 000 till 12 000 hektar. För närvarande påverkas drygt 2700 hektar.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: