Caliman på Kanarieöarna varar fram till onsdag

Skyron varnar nu för att caliman kommer att vara fram till den 25 september. Ill: Skyron

 

Idag och de närmaste dagarna ligger det ett varmt dis av sand-damm från Sahara över Kanarieöarna, särskilt de tre östra öarna.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 Väderfenomenet kallas calima och orsakar höga temperaturer. Calima-modellen Skyron indikerar att kaliman kommer att vara en bit in på dagen  den 27 september.

Väderstationen Aemet har rapporterat runt 30 graders värme på Gran Canaria på de flesta ställen under en vecka framöver.

På tisdag rapporteras det om tunga moln men ingen nederbörd.

Detta är Calima

I genomsnitt får vi 20 calimaer per år på Kanarieöarna med varaktighet från en dag till över en vecka.

Klicka här för att se calimabilder

Calima är ett unikt väderfenomen där den varma och torra östanvinden blåser från Afrika över Atlanten och tar sand damm från Sahara. Detta gör att temperaturen i Kanarieöarna ofta, men inte alltid, kommer att vara mycket hög.

Sand damm gör sikten kan vara dålig, och dammet lägger sig överallt. Det kan också ge hälsoproblem och vara farligt för människor med andningsproblem.

Ofta är det varmare ju högre du kommer under en Calima.

Högtryck långt norrut och lågtryck i söder

Väderfenomenet Calima kan uppstå när subtropiska högtrycksområden ligger långt norrut, och när det är lågtryck söder om Kanarieöarna. Ibland kommer nederbörd samtidigt med calimaen, men det händer mycket sällan.

Ny forskning om väderförhållanden, som genomförts av astrofysiska institutet på Kanarieöarna, IAC, har avslöjat att Calima inträffar efter att det har varit perioder av fukt och regn i ett geografiskt område som sträcker sig österut från Atlanten till Röda havet.

Ungefär två månader efter vätning påbörjas förflyttningen av sanddamm som blåser mot Kanarieöarna.

Insekter, bakterier och virus

Calimas tar inte bara med sig sand, men även bakterier, virus, svampar, insekter, sporer och små marina organismer. Experterna har räknat fram att över 150 typer av bakterier finns i Calima-dammet, varav en del kan försämra hälsan.

Ibland, när det är stora insektsangrepp där sanden kommer ifrån, kommer det med insekter, såsom gräshoppor.

Detta bör man göra under kraftig Calima

När calimaen blir riktigt dåligt, tenderar sjukvården på Kanarieöarna att rekommendera att undvika fysisk aktivitet utomhus, hålla sig inne med dörrar och fönster stängda, och dricka mycket vatten.

Under en Calima finns en ökad risk för infektioner i andningsapparaten. Barn och personer med dålig hälsa är mer sårbara.

Ofta en torr mun och halsont och öar under kraftig Calima

Man  kan också få konstig smak i munnen, och starkare slem utveckling i näsa och svalg än vanligt.

Calimaråd från regeringen på Kanarieöarna

Drick mer vatten än vanligt, oavsett hur fysiskt aktiv du är, och drick innan du känner dig törstig. Detta är särskilt viktigt för äldre och kroniskt sjuka, som ska dricka vatten minst en gång i timmen för att inte torka ut.

Håll dig borta från koffeinhaltiga drycker, alkohol och drycker med massor av socker.

Ät inte tunga måltider eller färdiglagade livsmedel, såsom sallader med dressing. Ät massor av färsk frukt och grönsaker, som tvättas först.

De som löper störst risk rekommenderas att stanna inomhus på mycket varma dagar. Alla andra rekommenderas att hålla sig borta från direkt solljus mellan 12 och 16 dagen, och att sola med stor omsorg och med andra.

Mer calimaer sedan 1980-talet

Enligt AEMET har frekvensen och intensiteten av calimaer Kanarieöarna på vintern ökat sedan 1980-talet.

Förklaringen tycks vara att så kallade anti-cykloner på Azorerna har flyttat österut, vilket har lett till en fördubbling i intensitet och frekvens av Calima i det subtropiska området i östra delen av Nordatlanten, där Kanarieöarna ligger.

Förändringen i Azorernas antocykloner ökar intensiteten och frekvensen av vindar i Väst-Sahara och Mauritanien.

Calimavarning

Barcelona Dust Forecast Center  ansvarar för övervakning och varningar om damm i Nordafrika och Europa.

Calimamodellen Skyron  utvecklades av Atens universitet och animerar utvecklingen av calima under de närmaste 120 dagarna.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: