En våldsam skogsbrand har brutit ut i Tejeda

Så här såg det ut i Cruz de Tejeda i onsdags kväll. Foto: Örådet på Gran Canaria

Fyra helikoptrar sattes in i släckningsarbetet av en våldsam skogsbrand som bröt ut i Tejeda på Gran Canaria på onsdagskvällen , skriver örådet i ett pressmeddelande.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Brand i fem kommuner

Fem kommuner på Gran Canaria påverkas av branden: Santa Lucia de Tirajana San Bartolome de Tirjana, San Mateo och Telde förutom Tejeda, där branden började.

1 500 personer var på kvällen utan el på grund av branden. De flesta vägar i bergsområdena där det brinner är stängda, och folk rekommenderas att inte resa i bergen.

Kommunordföranden i Tejeda, Francisco Perera, talade om ”otroliga flammor”, och säger på kanarisk radio att branden är utom kontroll. Det blåser kraftiga vindar i området, och långvarig torka gör det väldigt torrt i markerna.

Se film från branden på You Tube

Röken vällde tjock över bergskammen mot östra sidan av Gran Canaria och utöver kusten vid 17:30-tiden lokal tid på onsdagen. Sirener ylade och helikoptrar virvlade runt i luften.

I Las Lagunetas evakuerades invånarna och myndigheterna har skickat varningar till befolkningen om branden. Det är fara att branden kan sprida sog över bergstopparna och in över till norra sidan av ön.

 

Flydde i bil när lågorna slickade vägräckena

Norske Einar Simonsen berättar för Canariajournalen att han passerade branden i bil på ett avstånd av en meter på GC-60-vägen vid 28-kilometersmarkerigen idag och kände värmen i bilen.

”Vi kom från staden Tejeda på GC-15 och såg en liten flamma nedanför sluttningen på höger sida av vägen. Plötsligt exploderade flamman och spridde sig med blixtens hastighet upp till vägen och flammorna slickade vägräckena  ”, säger Simonsen.

Han insåg snabbt att de riskerade att hamna mitt i infernot och körde upp till Cruz de Tejeda där de anlände 13.55.

”Vi insåg att detta kunde bli farligt och körde därför vidare till San Mateo för att komma undan elden.

Önrådet på Gran Canaria skickade klockan17:50 ut ett Twitter-meddelande om inte åka upp i bergen. Vägen mellan Pinos de Galdar och Cruz de Llanos stängdes av.

Onsdag eftermiddag hade redan 1000 hektar blivit berört av branden, enligt örådet.

 

Kraftig vind ger branden ännu mer spridning

Väderprognoserna indikerar att vädret kan bli ogynnsamt för brandsläckningsarbetet med starkare vindar.

I en direktsänd presskonferens i TV anordnad av myndigheterna på Kanarieöarna klockan 22 lokal tid på onsdagskvällen framkom det att skogsbranden på Gran Canaria hittills påverkat 17 rum på Parador hotell i Cruz de Tejeda samt cirka 2.000 hektar mark.

Poolområdet på hotellet är också förstört.

Omkring 500 personer hade på kvällen evakueras, men det exakta antalet är för närvarande okänt. Inga personskador har rapporterats.

Två skolklasser från norska skolan på Gran Canaria som campade i området evakuerades också, skriver skolan på sina webbsidor. De kom tillbaka säkert till skolan under onsdagskvällen.

Branden är fortfarande utom kontroll. 300 personer deltog i släckningsarbetet i onsdags eftermiddag och igår kväll.

Tio flygande släckenheter

Nio helikoptrar och ett amfibieplan sattes in i brandbekämpning och det lär vara på väg ytterligare tre brandsläckningsflygplan och en helikopter från fastlandet.

Alla befintliga resurser för brandbekämpning på Gran Canaria är redan satta i arbete, både från den regionala regeringen, örådet och kommunerna. De övriga Kanarieöarna har också bidragit med resurser, samt även en militär enhet.

 

Startade vid en ringväg

Elden började i La Degolleda-området vid ringvägen i Tejeda klockan 13.48, och nådde Paradorområdet på bara en och en halv timme. Branden spred sig till Constantino och Aríez, hur mycket än helikoptrarna ansträngde sig för att hindra lågorna från att sprida sig mot Valleseco.

Man arbetar också för att förhindra spridning på en andra front mot Taidía, Risco Blanco, Santa Lucia, Ayacate och längre söderut.

En tredje front är på väg mot Mesa de Las Vacas och gjorde det nödvändigt att evakuera Llano La Culata och La Erillas i Tejeda, befolkningen i Las Lagunetas, Cueva Grande, Camaretas och Llanos de Ana López. Staden Los Cazadores evakuerades också.

Hoppas på stiltje och regn

Väderförhållandena är mycket viktiga för eldens utveckling nu, enligt Antonio Morales, ordförande för örådet på Gran Canaria.

Sent i onsdags kväll blåste det cirka 25 kilometer i timmen från norr och nordöst. Väderinstitutet Aemet förutspådde regn under natten.

Prognosen tyder dock även på att vinden kommer att öka till 40-50 km / t från nordväst.

Läs också

En våldsam skogsbrand har brutit ut i Tejeda på Gran Canaria

Flyktet til fots fra skogbrannen i Tejeda

Nu börjar rättegången efter den stora skogsbranden på Gran Canaria for tio år sedan

Ung tysk dömd till tre och ett halvt års fängelse för anlagd brand på La Palma


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: