Skogsbranden på Gran Canaria kan ha varit anlagd

Så här ser det ut i bergen efter branden på Gran Canaria. Svart och grått där det tidigare var grönt. Foto: GES / 112 Canarias’

Utredningarna utesluter att skogsbranden som spred sig sig över 2800 hektar på Gran Canaria över bara ett par dagar har naturliga orsaker.  Det är dock är inte uteslutet att det kan vara medvetet eller försumligt beteende från människor i området som orsakat skogsbranden.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 Det är fortfarande tidigt i utredningen och utredarna hos Guardia Civils Seprona avdelning för Miljökriminalitet, som arbetar med brandkåren och örådet håller alla möjliga orsaker öppna, förutom naturliga orsaker.
I klartext betyder detta att branden antingen var anlagd, eller skapad av någon aktivitet, som vid tidpunkten skulle ha varit olagligt med tanke på den långa torrperioden. Det kan ha rört sig om tex rökning, eldning eller gnistor från arbete i området. Örådets utredning utesluter att skogsbranden kunde ha spridit sig så snabbt om den startat av naturliga orsaker.

Se film av branden från luften.
Tre skogsbränder har inträffat i området tre gånger tidigare, och det har nu fastställts att branden startade lite vid sidan av vägen.

Ingenting kan fastställas  med säkerhet ännu, och undersökningen fortsätter, tillkännager Gran Canarias öråd till pressen.

Örådets tekniker hävdar att det är den farligaste branden de har sett. Redan under de första timmarna var de tvungna att evakuera flera hundra människor.

En av brandsläckningslagen tvingades stanna kvar i ett militärt område på Pico de Nieves omgivet av flammor eftersom de inte hittade några säkra vägar ut ur brandområdet. Totalt 20 personer stannade tills branden hade mattats av och det lär ha varit ganska dramatiskt.

Ett högt staket och en bred brandgata ska ha hindrat flammorna från att nå själva militärbasen.

Läs också

Gran Canaria har varit drabbat av 811 skogsbränder sedan 2000

Skogbranden på Gran Canaria har blossat upp igen – svensk kvinna saknad

Branden på Gran Canaria skall vara stabiliserad

Branden på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll

Se film av branden från luften.

Nästan 800 brandevakuerade på Gran Canaria

Hotell och 2000 hektar mark berörda av skogsbranden på Gran Canaria

Flydde till fots från skogsbranden i Tejeda

En storbrand har brutit ut i Tejeda på Gran Canaria

Nu börjar rättegången efter den stora skogsbranden på Gran Canaria for tio år sedan

Ung tysk dömd till tre och ett halvt års fängelse för anlagd brand på La Palma


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: