Avloppsvatten har hittats i marken nära El Confital-stranden i Las Palmas

Det är den här stranden i Las Palmas som återkommande har blivit utsatt för avloppsutsläpp. Foto: Cabildo de Gran Canaria

El Confital-stranden i Las Palmas har stängts i nästan sex månader efter att höga nivåer av enterokockbakterier hittades i april, ett återkommande problem för stranden. Nu finns det bevis för att avloppsvatten finns nere marken.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

 Sökandet efter källan till utsläppen gjordes i flera omgångar innan stranden stängdes i april, och under den senaste månaden har det blivit noggranna undersökningar gjorda för att övervinna problemet.

Alla möjligheter lär ha blivit granskade en efter en. Nu har avlopp hittats i marken efter borrning utförts nära stranden, meddelade rådmannen för mobilitet i Las Palmas kommun, José Eduardo Ramírez, igår.

Markörer ska upptäcka läckor

Markörer har placerats ut på  flera platser längs rörledningen i området för att ta reda på om avloppet kommer från nätet.

För närvarande har dessa har ännu inte gett resulterat  – detta kan dock ta lite tid. Om det är tal om diffusa utsläpp är de svåra att hitta.

En annan hypotes som undersöks är att vissa personer kanske olagligen dumpar förorenar avloppsvattnet i området.

Källan till utsläppen kommer att hittas och problemet måste korrigeras innan stranden öppnas igen, enligt Ramiréz.

Miljöaktion mot utsläpp

Miljöorganisationer har nyligen kritiserat Kanarieöarnas regering och öråden på Gran Canaria och Tenerife för de ansenliga mängderna avloppsvatten som släpps ut i havet.
Igår organiserade miljöorganisationen Ecologistas en Accion en demostration som gick ut på att placera svarta markeringar på stränderna på Tenerife och på El Confital stranden i Las Palmas.

Enligt Ecologistas en Accion är 77 av 104 utsläpp på Gran Canaria olagliga.

Gran Canarias president hävdar dock att så gott som alla utsläpp renas och har hamnat i öppen diskussion i media med ordföranden för den regionala regeringen på Kanarieöarna, Fernando Clavijo, om detta.

Läs också

Stor oenighet om kloakutsläpp på Gran Canaria

Badstrand i Las Palmas är kloakstängd igen

Så kan du själv kolla tillståndet på Kanarieöarnas badstränder

Strandliv på Gran Canaria

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Tre listor över de bästa stränderna på Kanarieöarna


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: