Bygger nytt sportområde på Canteras-stranden i Las Palmas

Politiker på besök på onsdagen under bron där strandpromenaden går. Foto: Ayuntamiento de Las Palmas

Ett nytt sandbelagt sportområde med gångväg över byggs framför La Cicer på Canteras-stranden i Las Palmas, ett populärt område för surfare. 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Området kommer att bli på 2500 kvadratmeter och skall slutföras inom två månader.

Promenaden kommer att gå som en bro över denna del av Canteras stranden, och det ska vara möjligt att gå direkt från sportanläggningen som ligger där, uti sanden och vidare till havet.

Det blir också en byggnad med badrum och toaletter och en byggnad för akuttjänster på plats. Dessa kommer att vara redo till påsk nästa år.

3500 kubikmeter sand

Stadsrådet har bett kuststyrelsen att överföra 3500 kubikmeter sand från San José-kliniken mellan Pedro Cueto Street och La Puntilla till det nya området. Det återstår att godkännas av ministeriet för offentliga arbeten.

Det är företaget Satocan som har uppdraget att bygga rekreationsområdet till ett kontraktspris på 3,6 miljoner euro. Arbetets första fas är nu klar. 2 miljoner kommer från den regionala utvecklingsfonden FDCAN, resten av den regionala regeringen.

C.I.C.E-R kraftverket så som det såg ut när det var i drift. Nu byggs en sportzon här. Foto: Fedac

Tidigare kraftverk

Resterna av ett gammalt kraftverk som ligger på Pizarro gatan tas bort som en del av arbetet. CICER, som kraftverket hette,  står egentligen för Compania Insular Colonial Electricidad och Riesgos, och var ett kraftföretag.

Kraftverket invigdes 1928 och hade en effekt på nio megawatt. Det täckte ett område på 16.000 kvadratmeter. Kraftverket hade koldrivna ångturbiner och använde senare olja som råmaterial för kraftproduktion.

På 1960-talet började man använda saltvatten för att kyla turbinerna, och för detta ändamål grävdes en stor grop framför kraftverket. Denna damm kallades ”chupadero” i folkemun, och här samlades barn för att ta ett varmt bad. En stor kanal byggdes också för att styra vattnet.

CICER tävlade i de första åren med Sociedad de Electricidad de Las Palmas, men de två företagen slogs samman 1932 och bildades Unión Eléctrica de Canarias (UNELCO).

På 1970-talet tog det nationella industriinstitutet över ansvaret för elproduktion, och CICER-kraftverket stängdes snart.

Mycket försenat projekt

Det har gått 20 år sedan en arkitektonisk tävling för idrottsanläggningen offentliggjordes, men olika politiska och byråkratiska hinder har gjort att det först nu kunnat realiseras.

Läs också

Las Palmas – Mångsidig storstad med fantastisk strand


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: