Ett jordskalv på 2,8 inträffade på Gran Canaria vid midnatt

Det har varit jordbävningar i La Palma, Tenerife och Gran Canaria inom loppet fyra dagar. Skalvet på Gran Canaria är markerat med pil. Ill: Aemet / Canariajournalen

Befolkningen i Agaete och Agazal nordväst om Gran Canaria kunde klockan 23.54 känna skakningarna från ett jordskalv som mätte  2,8på Richter-skalan. Skalvet var ett många jordskalv i ögruppen de senaste dagarna.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
Jordskalvet var 24 kilometer under havets yta, nordväst om La Aldea de San Nicolas, enligt Nationella Geologiska Institutet I Spanien, IGN.

Tidigt igår morgon inträffade en jordbävning med styrka 4 i havet söder om Tenerife, vilket också kunde kännas av befolkningen.

Under den gångna helgen och fram till i måndags morgon inträffade en serie med över 40 små jordbävningar med styrkor på mellan 1,5 och 2,8 på La Palma, väster om Tenerife. Det är första gången sedan Teneguía hade ett vulkanutbrott år 1971 att en jordbävning upptäckts på La Palma.

Ökad övervakning

På tisdag hölls ett möte med deltagare från olika säkerhets- och akutorgan och IGN för att utvärdera situationen på La Palma. Det beslutades att så snart som möjligt underlätta installationen av övervakning av gas, seismisk aktivitet och deformation av terrängen.

Kanarieöarnas vulkaniska institut (Involcan) har beslutat att stärka det vulkaniska övervakningsprogrammet Cumbre Vieja och har flyttat ett vetenskapligt team bestående av nio forskare till La Palma.

Idag onsdag hålls ett möte i Pevolca, en vetenskaplig kommitté för utvärdering och övervakning av vulkaniska fenomen, för att utvärdera data från mätningar på ön.

Små skalv är vanliga på Kanarieöarna

Det är inte ovanligt med små jordbävningar på Kanarieöarna, och ibland inträffar det ett jordbävning med styrka 4 eller mer, som är fallet även  i Norge och ibland Sverige från tid till annan.

I genomsnitt registrerades 127 jordbävningar på mer än 1 på Kanarieöarna årligen under perioden 2011-2011, varav de flesta var mellan 1 och 1,5. Det största skalvet hittills i modern tid var i maj 1989 på Tenerife och hade en styrka på 5,3.

Under  december 2015 inträffade en jordbävning på 5,1 vid El Hierro.

I oktober 2011 inträffade ett vulkanutbrott i havet strax söder om El Hierro efter en lång period av många jordbävningar.


Comments

  1. Eva Loskog says:

    Oj, hur orolig skall man vara? Ser även att Cumbre viejo ärl lite orolig. Har just bokat en resa till Gomera i december och kan inte riktigt glädja mig och släppa detta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: