Gran Canaria kan nå över 4,5 miljoner turister i år

Strandpromenaden Canteras i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

2016 registrerades rekord på Gran Canaria med 4,2 miljoner turister. I år är prognosen på över 4,5 miljoner, enligt östrådets turismminister, Inés Jiménez. Detta skulle innebära en ökning med över sju procent.

Av Björn Ulfsson <[email protected]>
 Med en sådan utveckling är det inte svårt att förstå att hotellkapaciteten närmar sig mättnadspunkten, eftersom det knappast byggts några nya hotell på ön de senaste tio åren.

Turisterna är också jämnare fördelade under året än tidigare, så turismen på Gran Canaria är inte längre säsongsbetonad.

840 000 skandinaver 2016

Skandinaver är den största turistgruppen på Gran Canaria efter britterna och tyskarna, och svenskar och norrmän är nummer tre och fyra efter brittiska och tyska turister.

De tre huvudmarknaderna, Tyskland, Storbritannien och Norden ökar i år och nya europeiska länder växer efter öppnandet av nya flyglinjer.

Nästan 330 000 norrmän, över 340 000 svenskar och över 170 000 danskar besökte Gran Canaria 2016, och hittills i år är antalet betydligt högre än vid samma tidpunkt i fjol.

Billigare flyg innebär fler spanska turister

Spanska turister från fastlandet växer också efter att flygningarna blivit mycket billigare, efter att flygbolaget Norwegian gick in i denna marknad.

Dessutom reser det fler kanarier och turister mellan Kanarieöarna, eftersom subventionerna av flygbiljetter till fastboende i år ökades till 75 procent.

Monarch-konkursen skapar osäkerhet

Hur flygbolaget Monarchs konkurs den här veckan kommer att visa sig för tillströmningen av brittiska turister, är ännu inte möjligt att förutsäga, men vad som är säkert är att det kommer att bli färre anslutningsflyg, vilket skapar osäkerhet och spänning som måste åtgärdas, säger Jimenez till nyhetsbyrån Efe.

Örådet försöker hitta lösningar med andra flygbolag och resebolag för att konkursen ska få minsta möjliga skadeeffekt på resemarknaden.

Monark transporterade 104 829 passagerare till Gran Canaria under 2016, och över 500 000 till samtliga kanarieöar samma år.

Läs också

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Stor ökning i intäkter från utländska turister i år

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Över fem gånger fler svenska turister på Kanarieöarna i augusti

 

Högtryck på årets julresor – Gran Canaria ligger i topp

Hotellkapaciteten på Kanarieöarna är så gott som sprängd

 

Fler sommarturister än vinterturister på Kanarieöarna

Rekordjuli for hotellene på Kanariøyene

Tre av tio turister på Kanarieöarna väljer all inclusive semester


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: