Spansk nationaldagsfirande med smolk i bägaren

Spanska flaggan är en laddad symbol för många nu, speciellt kanske i Katalonien  – men även andra i regioner och på Kanarieöarna finns krafter som vill ha självständighet från Spanien. Foto: Wikipedia Commons.

Nu på torsdag den 12 oktober firas den spanska nationaldagen. För oss på Gran Canaria brukar denna dag inte särskilt uppmärksammas bland öborna. Banker och institutioner är stängda, men f.ö. brukar dagen gå ganska spårlöst förbi. 

Gästkrönikör, Bengt Björnekärr – Gran Canaria Aktuellt Facebook Grupp.

Militär och polis brukar däremot passa på att blåsa i trumpeter och marschera i parad. På den autonoma regionen, som Kanarieöarna utgör, är det den egna nationaldagen – 30 maj – som ges all uppmärksamhet och hyllning.

Samma sak gäller för den autonoma regionen Katalonien. Var sympatierna ligger för flaggan har man kunnat höra och se på sistone genom rapporterna från Barcelona. Här vill man bryta mot lagen och utropa ett självstyre för regionen. Ikväll kommer besked i denna fråga.

Kataloniens nationaldag infaller den 11 september.

Katalonien är inte ensamma om att försöka bryta sig loss från Madrid. Även här på Kanarieöarna poppar det upp förslag om att stå på egna ben. Rent geografiskt är det kanske mer logiskt, men förslaget tystas snart ner. Folk kan ju inte bara leva på bananer och tomater.

 

Fest i Madrid

Nationaldagsfirandet brukar innebära stora festligheter där kungen har en huvudroll och försvaret deltar med parader och överflygningar med stridsflygplan. Efter allt bråk med Barcelona blir det säkert extra uppställning på gator och torg, vilket man bäst kan skåda på spansk TV.

Nedanstående beskrivning ger bakgrunden till högtiden utmärkt skildrad av min vän Ingrid Sandén Bengtsson i klubbtidningen Palmbladet.

 

Spaniens Nationaldag

Den 12 oktober firas Spaniens nationaldag. Dagen är en allmän helgdag, alltså en röd dag i almanackan och har så varit sedan 1918. Motivet till firandet har alltid varit detsamma, men under årens lopp har det gått under olika namn.

Varje lands nationaldag firas till minne av en viktig historisk tilldragelse och i Spaniens fall görs detta inte enbart inom landets gränser, utan högtidshållandet delas också med en stor del av Amerika. Den spanska nationaldagen har också länge kallats för ”Día de la Hispanidad”, ”den Spansk-talande världens dag” eller ”Spanskhetens dag”, då man gemensamt firar Christofer Columbus´ upptäckt av den Nya världen, Amerika, den 12 oktober 1492 -eller som man också uttrycker det- två världars möte och förening.

Columbus själv fick aldrig klart för sig att han hittat en helt ny kontinent, utan trodde in i det sista att han nått östra delen av ”Indien”, (på den tiden benämningen på hela Syd- och Östasien).
Visst hade han rätt i sin teori om att man kunde segla till Asien västerut från Europa, (man visste ju även vid den tiden att jorden är rund), men han underskattade avståndet allt för mycket och förbisåg dessutom en hel kontinent…

Tack vare det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella som finansiärer, kunde Columbus organisera sin expedition och den 3 augusti 1492 avseglade de tre skeppen Santa María, Pinta och Niña, med en besättning på 120 man från Puerto de Palos i södra Spanien. Man gjorde uppehåll här på Gran Canaria i Las Palmas och fortsatte sedan resan den 6 september.
Först fem veckor senare, efter en orolig och strapatsrik resa, siktade man vid midnatt den 12 oktober land. De hade då nått en av Bahamasöarna, troligen Samana Cay och inte San Salvador som man tidigare trott. Christofer Columbus själv var fast övertygad om att det var en ö utanför Cipangu (Japan).

Det var den italienske sjöfararen Amerigo Vespucci som några år senare insåg, sedan han själv företagit ett par expeditioner under spansk flagg först och sedan under portugisisk, att de nyupptäckta områdena i väster var en alldeles egen kontinent och inte en del av Asien. Den nya världsdelen uppkallades senare efter italienarens förnamn.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: