Invånarna får rösta om rökförbud på Canteras-stranden

Frågan om rökförbud eller inte får vanligtvis kommentarsfältet att glöda. På stränderna i Puerto Rico kommun på sydvästra Gran Canaria har det redan varit rökzoner och rökfria zoner i ett par år. Nu står förmodligen Las Palmas på tur. Foto: Hugo Ryvik

Från den 3: e till den 17 december får invånare över 16 år i Las Palmas rösta om huruvida det bör införas helt eller delvis rökförbud på stadsstranden, Playa de Las Canteras.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

 

Folkomröstningen kommer att göras på internetportalen decide.laspalmasdegc.es och via en gratis mobilapp.

Det kommer även att finnas representanter från kommunen med surfplattor på olika platser i staden där människor kan rösta, fick invånarana dag veta av representanter från kommunen vid en presskonferens.

Två frågor måste besvaras

Det finns bara två frågor att välja på. Den första är om man är för eller mot rökning på stranden. Fråga nummer två ger dig tre val:

Rökfritt på 25 procent, 50 procent eller 100% av den 2,9 kilometer långa stranden.

Rökreglerna ändras i förhållande till resultatet

Resultatet av omröstningen kommer att meddelas den 19 december och det lovas att folks val kommer att ligga till grund för regelverket på kust- och kustområdena i kommunen nästa år.

De områden som föreslås rökfria om det finns ett partiellt rökförbud är de som är mest populära för familjer och idrottsaktiviteter.

Vid 25 procents rökförbud blir det rökfritt på en sträcka av 350 meter från Sargento Llagas-gatan att Hedge, 150 meter från Fuerteventura Street Salvador Cuyás gatan och 225 meter från Pizarro Kalifornien.

Vid 50 procents rökförbud blir det rökfritt på en 480 meter lång strandremsa längs Los Muellitos El Salvador, 300 meter från Pizarro Street Gravina Street, 400 meter från Galileo två Sargento Llagas, och 280 meter från Tomás Miller Salvador Cuyás.

I tidigare diskussioner om framtiden för Canteras har kommunen kommit fram till att det ska vara familjevänligt, hållbart och rent.

Många cigaretter i sanden

Såsom är fallet uppgår cigarettavfall till 40 procent av avfallet på stranden.

Detta avfall utgör en fara för barn, och kommunen skulle kunna spara 40.000 euro per år i rengöringskostnader om ett rökförbud införs.

Är du emot eller emot rökförbud?

Frågan om rökförbud och rökfria zoner skapar enormt engagemang bland läsarna. Vi drar igång debatten igen: Är du för eller mot rökförbud på stränder?. Tycker du att stränderna ska delas in i rökzoner och rökfrizoner? Säg din åsikt på vår Facebook-sida!

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: