Kombination av calima, regn och stormvindar i veckan på Kanarieöarna

Det kan bli ett mycket otrevligt väder med en kombination av calima, regn och vind på Kanarieöarna i veckan. Bilden är från Arguineguin i november 2014. Foto: Bård Ove Myhr.

Igår började sanddiset tjockna till över östra Kanarieöarna och de kommande dagarna blir det tätare. Det är också rapporterat två omgångar med nederbörd, särskilt i söder och sydväst, och kraftiga vindar mot slutet av veckan och i helgen.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 Fenomenet med finkornig sand i luften som blåser in från Sahara kallas calima. Baserat på förutsägelserna från Calima-modellen Skyron, kommer den att bli liggande fram till den 24 november och bli ganska tät.

Den första omgången av nederbörd förutspås av statens väderinstitut Aemet på onsdag i söder och sydväst med måttlig nederbörd men med risk för kraftiga lokala skurar.

Den andra omgången rapporteras ge betydligt mer regn och börjar på torsdag. Enligt varningarna fortsätter regnet fram till söndag och blir starkast på fredagen.

Det ligger också en varning om starka vindar med upp till full storm i vindkasten i inlandet och i bergsområdena under  andra omgången med nederbörd.

Läs också

Äntligen kommer det regn på Kanariøyene

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: