Las Palmas har Spaniens mest prisvärda stadstaxi

Taxi i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Las Palmas de Gran Canaria är den stad i Spanien som har de lägsta taxipriserna, enligt den senaste undersökningen av taxipriserna i landet från konsumentorganisationen Facua-Consumidores en Acción.

 Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Arrecife och Santa Cruz de Tenerife är också bland de billigaste städerna. Det är dessutom Cadiz längst i söder i Spanien och de autonoma städerna Ceuta och Melilla, som ligger i Nordafrika omgivet av Marocko.

Las Palmas har också dykt upp i de senaste prisundersökningarna som den billigaste taxistaden i Spanien och bland de billigaste i Europa.

Dyrast i Tarragona

52 spanska städer ingår i prisundersökningen, vilket visar att taxi är dyrast i Tarragona, San Sebastián, Cáceres och Pamplona.

Prisundersökningen baseras inte bara på körsträckan, men tar hänsyn till den totala kostnaden. Nio olika taxirutter med körsträckor på en, fem och tio kilometer under dagtid, på natten och på helgerna simuleras i varje stad.

Utifrån detta skapas en poängskala. Resultatet visar att det i genomsnitt kostar nästan dubbelt så mycket att ta en taxi i Tarragona som i Las Palmas.

Skapat poängskala baserat på nio reserutter

Städerna med de högsta poängen är de dyraste, och de med lägsta poäng är de billigaste. Skalan går till 90. Tarragona gjorde 82 poäng, Las Palmas 11 poäng.

De andra städerna med låga poäng, och därmed bland de billigaste taxibilarna, är Arrecife med 14 poäng, Ceuta med 23, Cádiz med 30, Jaén 32, Melilla 33 och Santa Cruz de Tenerife 34.

Av de dyraste städerna följdes Tarragona av San Sebastián med 75, Cáceres och Pamplona med 66, Vitoria och Soria med 64, Girona med 62 och Valencia 61.

Madrid, Barcelona och Leida har  60 poäng. Vid 59 poäng ligger Alicante, Ávila, Leon, Lugo, Murcia, Palencia, Segovia, Valladolid och Zamora. Salamanca och Pontevedra fick 58, och Burgos, Castellón och Gijón 56.

Följt sedan Badajoz och Orense med 54; Bilbao 53; Granada, Santander och Sevilla 52; Toledo och Ciudad Real 51; Malaga 50; La Coruña och Córdoba 48; Logrono 47; Vigo 46, Palma de Mallorca 45; Zaragoza och Cuenca 43; Albacete och Huelva 40; och Imeria med 39 poäng.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: