Vandring i stadsdelen Alcaravaneras i Las Palmas.

I februari promenerade några medlemmar från Skandinaviska klubben  i stadsdelen Alcaravaneras i Las Palmas tillsammans med Karin Bertilsson. Under promenaden berättade Karin om stadsdelen.

Skandinaviska Klubben har funnits i den här stadsdelen i 40 år. Området var tidigare helt täckt av sanddyner fram början av 1900-talet när de första husen byggdes här. Sanden, som var drivsand, kom från Las Canteras eftersom den låga och glesa bebyggelsen inte hindrade sandens framfart.

Under århundraden kallades området Caleta de Santa Catalina efter det lilla kapellet Santa Catalina som fanns här tidigare. Sedan fick stadsdelen namnet Alcaravaneras efter vadarfågeln Burhinus eodicnemus.

Tidigare var den här fågeln mycket vanlig i sanddynerna som täckte det här området. Nu finns den mest nära stränderna på den norra och den nordöstra sidan av ön och alltid utanför tätorterna. Den här vadarfågeln kallas Tjockfot på svenska och kammoflagetäckning i olika sandfärgade nyanser och mörka streck. Längd mellan 35-42 cm och vingspann mellan 78-85 cm. Den är skymnings och nattaktiv och mycket skygg. Lätet är rullande visslingar som låter ung. som pirolii. Detta har gett fågeln smeknamnet Pedro Luis på spanska.

Arkitekten Miguel Martin Fernandez de la Torre gjorde en stadsplan för området mellan 1922-1930 på uppdrag av borgmästaren José Mesa y Lopéz. Viss bebyggelse fanns långt tidigare. Längs med hela Alcaravaneras kuststräcka vann man mark från havet. Man började vinna mark från havet i slutet 1950-talet. Sedan byggdes vägarna in till staden på 1960-talet. Tack vare dessa landvinningar kunde Las Palmas bli den storstad som den är nu. Staden har vuxit med ryggen mot havet och utvecklas inåt ön för vägnätet spärrar av mot havet.

Stadsdelen är känd för den tidigare mycket populära fotbollstadion, numera park, tobaksfabrikerna och spårvagnarna. Det kom att finnas 67 fabriker som tillverkade cigaretter totalt på öarna. Över 3.000 arbetare var sysselsatta där och det fanns en period 17 fabriker i Las Palmas, varav 2 i Alcaravaneras.

Än i dag kan man se två av de byggnader som var tobaksfabriker under många år. La Flor Isleña byggdes 1922 och fabriken som Eufemiano Fuentes lät bygga nära Estadio Insular är från 1940-talet. Båda bygg-naderna är ritade av arkitekten Miguel Martín Fernandez de La Torre.

Periodvis var det stor försäljning till fartygen till Sydafrika. Märket Krueger gjordes speciellt för Sydafrika men blev populärt här också. 1927 var tillverkningen 3 miljoner cigarrer och 43 miljoner cigaretter. Större delen av tobaken var importerad men en del odlades här. Det var också stor försäljning till de spanska kolonierna, senare provinser Spanska Sahara- Guinea.

Det fanns flera biografer i stadsdelen och man brukade kalla den för Lilla Hollywood. En av dessa biografer var Cine Goya som låg där Skandinaviska Klubben ligger nu.

Under Marinbasen, Base Naval finns ruinerna av den gamla försvarsborgen Santa Catalina från 1600-talet. Den byggdes för att skydda staden mot piratattacker.

Senare byggdes spårvagnsterminalen alldeles intill Marinbasen. Byggnaden var nästan helt i gjutjärn. Marinbasen kom till 1940 för attt skydda staden under det andra världskriget. Där den byggdes fanns det tidigare en pir för export av frukt och grönsaker som man hade byggt 1932.

Fotbollsstadion Estadio Insular.
Den invigdes den 25 december 1944 men då hade den ännu inte gräsplan. Man hade då arbetat i 7 månader med bygget och med arbetspass som varade dygnet runt. Byggmästaren var Antonio Farray . Först var det privata ägare men sedan köpte myndigheten El Cabildo stadion 1951. I början kallades den för Estadio Las Palmas. Då hade stadion plats för 8.000 åskådare.

El Cabildo lät bygga ut stadion så man fick 22.000 platser. Under en fotbollsmatch mellan Las Palmas och Atletico de Bilbao blev det gräshoppsinvasion. Det var 1954 och matchen fick avbrytas eftersom gräshopporna invaderade hela planen.

I slutet av 2003 började fotbollslaget Union Deportiva använda den nya fotbollstadion Gran Canaria i stadsdelen Siete Palmas. En kort tid därefter stängde man den gamla fotbollsstadion. Numera är det en park på 11.000 kvadratmeter, varav 1.600 kvadratmeter är lekpark. Det finns 160 palmer av olika slag planterade och man har behållit delar av läktarna och satt upp gamla fotografier av kända fotbollsspelare, allt för att hylla minnet av den gamla mycket populära fotbollsstadion.

Stadsdelen Alcaravaneras kopplas alltid samman med spårvagnarna som gick i staden. Där fanns terminalen. Det var bröderna Antunez som introducerade spårvagnarna här och en gata i stadsdelen har fått sitt namn efter brodern Lusi Antunez.

Först var det spårvagn med ånglok, detta var 1890, sedan blev det elektriska lok 1910. Spårvagnarna användes från och till fram till mitten av 1940-talet.

En morgon 1941 vaknade hela Las Palmas befolkning av en kraftig explosion. Det var ett tyskt fartyg, Corrientes som blev beskjutet av ett brittiskt fartyg vid Alcaravanesstranden. Händelsen tystades ner omedelbart. De kanariska myndigheterna ville inte ha problem varken med tyskar eller britter. Båda Storbritannien och Tyskland hade planer på att invadera Gran Canaria och Teneriffa under andra världskriget, men det blev aldrig av.

Småbåtshamnen kom till som nödvändiga vågbrytare efter att Puerto de La Luz hade byggts, sedan började man utnyttja dessa vågbrytare som båtplatser. Real Club Nautico – Den kungliga seglarklubben. Den här klubben grundades 1908 men hade sina lokaler närmare Santa Catalinaparken i början.

Seglarklubben ska främja alla slags vattensporter. Flera spanska kungar har haft titeln hedersordförande. Kung Alfons XIII och Juan Carlos I. Den här byggnaden kom till på 1960-talet och arkitekten var Manuel de La Peña. Han ritade också Meson uppe på Arucasberget och La Rotonda och Los Caracoles i San Agustin. Club Náutico är byggd på mark som tillhör den spanska försvarsmakten. Man har där 45.000 kvadratmeter med 135 båtplatser samt uppläggningsplats för 150 segelbåtar. För medlemmars båtar har man en Travellift för 60 ton. Det finns också ett gym, 3 padelspelplan, spelplaner för basket och fronttennis. En uppvärmd simbassäng finns till medlemmarnas trevnad. Det finns också bastu. Klubben har 5.949 huvudmedlemmar vilket betyder att det finns ca 20.000 medlemmar totalt, eftersom det är en person i familjen som löser medlemsskap och de övriga får följa med. Varje dag har man ca 1.000 besökare.

Medlemmar i klubben har tagit 7 olympiska guldmedaljer i olika seglar-grenar. Utanför seglarklubben, intill nedgången till stranden kan man se flera monument av brons, de är verk av skulptören Juan Bordes.

På tavlorna kan man läsa namnen på alla de kanarier som har deltagit i Olympiska Spel. Det är Club Náutico som har donerat dessa konstverk till staden.

Klicka HÄR för att se vimmelbilderna i storformat!

Text: Karin Bertilsson  Foto: Fedac, Leif Kempe

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: